Zachęcam do spróbowania, satysfakcja gwarantowana!
Potrzebne będą:
- 500 ml śmietany co najmniej 30%
- 2 miski z wodą
- robot kuchenny, malakser
1. Wkładamy do lodówki dwie miski z zimną wodą.
2. Wyjmujemy z lodówki schłodzoną śmietanę i wlewamy ją do malaksera.
3. Włączamy malakser i miksujemy...
Po chwili powstanie nam bita śmietana- nie z mleka i proszku z papierka,
ale prawdziwa bita śmietana...
Po chwili będzie można już zauważyć pojawiające się grudki masła.
5. Ubijamy dalej...
pojedyncze grudki masła zaczynają się zlepiać
i tworzyć większą masę.
6. Powstałą masę wyjmujemy z malaksera,
a pozostały w malakserze płyn (czyli maślankę) przelewamy przez sitko, w celu oddzielenia jej od mniejszych grudek masła.
7. Grudki masła oddzielone od maślanki dolepiamy do wcześniej wydzielonego masła. Całą masę wkładamy do miski z mocno schłodzoną wodą i wyciskamy z niej resztki maślanki.
Woda zabarwi się na lekko biały kolor- to za sprawą wypłukiwanej z masła maślanki.
8. W końcowym etapie płuczemy masło jeszcze raz...
...w drugiej misce z czystą, mocno schłodzoną wodą.
9. Formujemy masło w pożądany kształt i chowamy je do lodówki.
Masło jest już gotowe:)
10. W tym poście opisałam sposób w jaki można otrzymać bez żadnych dodatków ze śmietany: bitą śmietanę, maślankę i masło. Wróćmy jednak jeszcze na chwilę do maślanki, opisanej w punkcie 6.
Bardzo łatwo możemy zrobić z takiej maślanki maślankę smakową (lepszą od tych dostępnych w sklepach), np. truskawkową.
Maślankę wlewamy do blendera,
dodajemy ulubione owoce
ja dodałam truskawki w syropie
i włączamy blender.
Po chwili otrzymujemy smakową maślankę, w moim przypadku pyszną maślankę truskawkową...
I nie dziwcie się, że maślanka truskawkowa ze zdjęcia powyżej nie ma takiego koloru jak ta w sklepie... Przecież nie dosypywałam żadnych sztucznych barwników;)
Smacznego i udanej zabawy ze śmietaną!
Czy taka maślanka sama w sobie jest tłusta?
OdpowiedzUsuńŚwietnie zostało to przedstawione jak to zrobić, super się komponuje moim zdaniem do gofrów i innych deserowatych. Także polecam ją samą z dodatkami owoców lub nawet samego soku - w smaku jest super. Ostatnio także kosztuje z rozpuszczoną czekoladą, w smaku absolutna rewelacja. Sama ją też robię tak http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bita-smietane/ w zasadzie nie ma chyba istotnych różnic. Dziękuję za ten i pozostałe przepisy.
OdpowiedzUsuń