Najpierw muszę napisać jeszcze o czymś ważnym. Czy wiecie, że kromka chleba razowego posmarowana taką pastą będzie posiłkiem, w którym uzupełnią się brakujące aminokwasy, a tym samym, białko zawarte w ciecierzycy będzie pełnowartościowe?
W ten oto prosty sposób możemy ciecierzycą zastąpić kawałek mięsa:)
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 5 orzechów włoskich
- olej z pestek winogron
- szczypta soli morskiej
Ciecierzycę płuczemy, zalewamy wodą i pozostawiamy do namoczenia na 6-8 godzin (np. na noc). Gotujemy do miękkości, w lekko osolonej wodzie.
Następnie odlewamy z garnka większość wody. Gdy ciecierzyca ostygnie miksujemy ją z orzechami. W trakcie miksowania dodajemy olej, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Smacznego!
Zobacz również:
![]() |
![]() |
![]() |
Kotlety z ciecierzycy | Pasta z łososia | Zupa pomidorowa bez chemii |