W tym roku świąteczne przygotowania rozpoczęłam od lepienia pierogów. Nie była to ciężka praca, ale cieszę się, że mam ją już za sobą. Dzięki wsparciu i dyscyplinie rodziny ( aż trudno w to uwierzyć, ale naprawdę nie podjadali;) dotrwałam do końca. A efekty moich "eksperymentów" oceńcie sami...
ciasto:
- mąka pszenna (użyłam mąki typu 650 i 450)
- olej z pestek winogron
- woda
- sól morska
farsz:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 3 cebule
- 3 suszone grzyby
- 60 dag pieczarek
- 5 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
Taka ilość farszu wystarczyła mi na ok. 80 pierogów.
Przygotowanie farszu:
W dużym garnku gotujemy: kapustę kiszoną, suszone grzyby, 1 cebulę przekrojoną na pół oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gdy kapusta będzie już ugotowana, a woda całkowicie wyparuje, wyjmujemy z garnka: cebulę, listki laurowe i ziele angielskie.
Kapustę z dodatkiem suszonych grzybów studzimy i drobno kroimy (polecam za pomocą robota kuchennego).
Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na oleju do czasu, aż woda się z nich wygotuje.
Dwie cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju.
Gdy wszystkie składniki farszu (kapusta, pieczarki i cebula) ostygną, łączymy je ze sobą i dokładnie mieszamy. Farsz można doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie ciasta:
Łączymy ze sobą mąkę, olej i wodę, tak aby powstało elastyczne ciasto. Dodajemy do niego sól i ponownie wyrabiamy.
Odrywamy małe fragmenty ciasta, które rozwałkowujemy i wykrawamy z nich (np. szklanką) krążki.
Na każdym krążku układamy łyżeczką porcję farszu i zlepiamy pierogi w dowolny sposób.
Moja Mama potrafi m.in. upleść taki niby warkoczyk, widoczny na zdjęciu poniżej. A jakie są Wasze ulubione sposoby na zlepianie pierogów?
Niewykorzystywane aktualnie ciasto przechowuję w zawiniętej torebce foliowej, aby uchronić je przed zbędnym wysychaniem.
Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą się i lekko osoloną wodę. Od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię, gotujemy je jeszcze przez około 2 minuty.
Ugotowane pierogi możemy również za jakiś czas odsmażyć...
Życzę wielu pysznych pierogów!