Z podanych niżej proporcji otrzymacie ok. 20 kulek życia.
Poniższy przepis jest zmodyfikowanym przepisem na Kulki Życia z książki "Tajemnice zdrowego odżywiania" autorstwa pani Zofii Wiśniewskiej.
Sezam i wiórki kokosowe pozostałe z przygotowywania kulek życia można z powodzeniem wykorzystać do zrobienia masła orzechowego.
- 50 g daktyli
- 50 g fig
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów laskowych
- 25 g rodzynek
- 75 g suszonych moreli
- sezam lub wiórki kokosowe
Morele myjemy i pozostawiamy w czystej wodzie do namoczenia przez około 4 godziny. Rodzynki, daktyle i figi sparzamy wrzątkiem i opłukujemy pod bieżącą wodą.
Daktyle, figi, orzechy, rodzynki i morele mielimy za pomocą blendera na gęstą, ale niejednolitą masę ( małe kawałki owoców mają być widoczne). Z masy lepimy małe kulki, lekko je ściskamy, żeby dobrze się skleiły.
Gotowe kulki możemy obtoczyć w wiórkach kokosowych lub sezamie.
Kulkę kładziemy na rozsypanych wiórkach kokosowych i lekko przyciskając turlamy...
Obtaczanie kulek w sezamie odbywa się podobnie jak w przypadku wersji kokosowej...
Obtaczanie kulek w sezamie wydaje mi się jednak łatwiejsze.
Sezam jest drobniejszy, kulki w nim obtoczone mają równiejszą powierzchnię od kulek kokosowych.
Gotowe kulki, obtoczone w sezamie
lub wiórkach kokosowych
wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Smacznego!
nie dziwię się, że robią furorę - wyglądają zupełnie jak te mniej zdrowe słodycze ;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, już zapisuję. Z pewnością są słodkie, te daktyle, figi...
OdpowiedzUsuńfajny pomysł, muszą być pycha!
OdpowiedzUsuńAle pyszności. Zjadłabym tę obtoczoną w kokosie;)
OdpowiedzUsuńkulki pełne zdrowia
OdpowiedzUsuńŚwietne, samo zdrowie!
OdpowiedzUsuńmniam! : )
OdpowiedzUsuńświetny pomysł! Nawet bananowe ciasteczka, które zawsze robię będąc na diecie, czyli niestety prawie zawsze, mogą się znudzić :( na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńTen przepis warto przypomnieć teraz w karnawale i to z trzech powodów:-łatwość przygotowania,
OdpowiedzUsuń-są naprawdę smaczne i słodkie
-mają niezwykle atrakcyjny
,efektowny wygląd.
Jadłam osobiście -są przepyszne.
Cieszę się, że smakowały:) pozdrawiam:)
UsuńZaraz biorę się do roboty !!!,........
OdpowiedzUsuń