wtorek, 11 października 2011

Gołąbki wegetariańskie

Nigdy nie przepadałam za gołąbkami, głównie przez mięso mielone. 
Dlatego zmodyfikowałam farsz, teraz jego głównym składnikiem jest soczewica. 
Ta zdrowsza wersja bardzo mi się spodobała- gołąbki robi się szybko i są bardzo smaczne. Poza tym, gotując te gołąbki przygotowujemy jednocześnie kolejny obiad- zupę krem, ale o tym za chwilę...


  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 1 jajko wiejskie
  • 2 cebule
  • 1 szklanka soczewicy
  • 1 szklanka wywaru z warzyw
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Gotujemy do miękkości warzywa (por, marchewki, pietruszka).



Soczewicę płuczemy i gotujemy w 1,5 szklanki wody (aż ziarna wchłoną wodę).
Cebulę kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na oliwie.
Do cebuli dodajemy soczewicę oraz jajko, a także czosnek i pieprz.
Całość dokładnie mieszamy.
Farszem napełniamy liście (liście zewnętrzne odkładamy) i zwijamy niezbyt duże gołąbki.

Dno garnka wykładamy zewnętrznymi liśćmi kapusty, a następnie układamy w garnku gołąbki i wlewamy wywar warzywny.



Gotujemy pod przykryciem przez ok. 50 minut.

Gotowe gołąbki można polać np. sosem pieczarkowym.

Do zewnętrznych liści kapusty, którymi było wyłożone dno garnka można dodać warzywa pozostałe z gotowania wywaru warzywnego i całość zmiksować. Powstanie bardzo zdrowa zupa krem z kapusty. W razie potrzeby można dolać jeszcze wody i ponownie zagotować zupę.
Taka zupa jest bardzo dobra i bardzo zdrowa, pozwala także na całkowite wykorzystanie składników użytych do ugotowania gołąbków. Nic się nie marnuje:)

Smacznego!