środa, 13 lipca 2011

Tiramisu z malinami

Ten słodki deser z owocami bardzo nam smakuje. Może i Wy go polubicie?



  • kilkanaście malin
  • 1 opakowanie jogurtu typu greckiego (220g)
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250g)
  • 6 łyżek syropu miętowego
  • 5 łyżeczek cappuccino o dowolnym smaku
  • ok. 1 łyżka ciemnego kakao
  • 3 łyżki startej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie bitej śmietany
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (140g)

Cappuccino zalewamy 0,5 szklanki wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, dodajemy do niego syrop miętowy.
Schłodzony jogurt ubijamy z bitą śmietaną i cukrem pudrem, na sam koniec ubijania dodajemy serek mascarpone. Miksujemy.

Biszkopty lekko nasączamy cappuccino wymieszanym z syropem miętowym.  Następnie układamy z nich pojedynczą warstwę w pucharkach, na której kładziemy warstwę kremu. Krem posypujemy kakao i startą czekoladą i układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Na biszkoptach rozsmarowujemy krem, posypujemy kakao
i startą czekoladą i znowu układamy biszkopty. Na biszkopty wykładamy krem, który posypujemy kakao i startą czekoladą. To już ostatnia warstwa tiramisu, więc dekorujemy ją malinami.

Pucharki  wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.

Smacznego!