sobota, 27 sierpnia 2011

Lemoniada

W takie dni jak wczorajszy i dzisiejszy  (podobno najcieplejsze dni tego lata) , dla ochłody robię pyszną lemoniadę...


  •  1 litr wody
  •  1 cytryna
  •  3 łyżki cukru (ja użyłam fruktozy)
  •  kilka kostek lodu

Cytrynę sparzamy wrzątkiem, następnie kroimy w cienkie plasterki. Plasterki wkładamy do dzbanka i posypujemy cukrem- mieszamy, aby plastry obtoczyły się w cukrze.



Cytrynę zalewamy wodą, całość mieszamy.



Wsypujemy do dzbanka lód.

Chłodząca lemoniada, w sam raz na upalne dni, gotowa!

poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Konfitura z jeżyn

  •  1 litr jeżyn
  •  1 szklanka cukru trzcinowego


Jeżyny zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu, aby puściły sok.
Następnie odcedzamy na sitku owoce od soku.

Gorącą masę owocową wkładamy do wyparzonych słoiczków. Słoiczki zakręcamy, pasteryzujemy przez 5- 10 minut. Następnie wyjmujemy słoiczki z garnka, odwracamy do góry dnem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Sok z jeżyn

Aby wykorzystać ładną pogodę, wybraliśmy się dzisiaj na spacer do lasu. 
Ku naszemu wielkiemu zadowoleniu odkryliśmy miejsce obfite w jeżyny. 
Niestety jeżyny miały swoich strażników w postaci komarów. Owady atakowały 
ze wszystkich stron, ale my się nie poddawaliśmy. Przecież nie mogliśmy zostawić 
w lesie tylu pięknych owoców. Zrywaliśmy więc jeżyny, jednocześnie opędzając się od  rzeszy komarów.

W efekcie jesteśmy "trochę" pogryzieni, ale było warto... z zebranych jeżyn zrobiłam sok i konfiturę. W trakcie gotowania z garnka unosił się piękny zapach przypominający zapach malin. Z tym, że moje "maliny" były znacznie tańsze:) Instrukcję wykonania soku znajdziecie poniżej, przepis na konfiturę zamieszczę 
w kolejnym poście.




Przepis na sok z jeżyn

  • 1 litr jeżyn
  • 1 szklanka cukru trzcinowego



Jeżyny zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu, aby puściły sok.
Następnie odcedzamy na sitku owoce od soku.

Gorący sok wlewamy do wyparzonych słoiczków. Słoiczki zakręcamy, pasteryzujemy przez 5- 10 minut. Następnie wyjmujemy słoiczki z garnka, odwracamy do góry dnem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

niedziela, 21 sierpnia 2011

Młoda kapusta z koperkiem

Uwielbiam młodą kapustę z koperkiem, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami tym łatwym przepisem. Jak wiadomo, kapusta stanowi cenne źródło witamin 
i mikroelementów. Jeśli chcecie, aby miała jeszcze więcej właściwości zdrowotnych, w trakcie gotowania dodajcie do niej ziarna amarantusa i ostropest plamisty.



  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • pęczek koperku
  • świeżo przeciśnięty ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie: 1 łyżka nasion amarantusa, 1 łyżeczka ostropestu plamistego


Kapustę myjemy i szatkujemy, a następnie wkładamy do dużego garnka.
Dolewamy ok. 1 szklankę wody i dusimy kapustę do miękkości.

W międzyczasie podsmażamy na rozgrzanej oliwie pokrojone w kostkę cebule
oraz czosnek.

Gdy kapusta zrobi się miękka, dodajemy do niej podsmażoną cebulę i dokładnie mieszamy. Dokładamy także przecier pomidorowy i przyprawy- sól, koperek i kminek oraz opcjonalnie: nasiona amarantusa i ostropest plamisty.
Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu.

Smacznego!

Kotlety z brokułów

Bardzo polubiłam brokuły, najczęściej pojawiają się na naszym stole 
w towarzystwie makaronu pełnoziarnistego i pieczarek- przepis znajdziecie tutaj. Jednak dzisiaj postanowiłam coś zmienić, dla odmiany przygotowałam pyszne kotlety z brokułów. 

Jak wyszło? Na stałe zagoszczą w naszym menu:)


  •  1 brokuł
  •  0,5 szklanki płatków owsianych
  •  2 jajka wiejskie
  •  1 szklanka rozkruszonych płatków kukurydzianych
  •  olej z pestek winogron
  •  szczypta soli
  •  1 łyżeczka majeranku
  •  1 łyżeczka bazylii

Brokuł dzielimy na różyczki, które gotujemy do miękkości na parze. Gdy brokuł jest już ugotowany, przekładamy go do jakiegoś większego naczynia i rozgniatamy widelcem. Dodajemy 1 jajko, 2 łyżki rozkruszonych płatków kukurydzianych oraz płatki owsiane i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Z powstałej masy formujemy małe kotleciki. Gotowe kotleciki delikatnie zanurzamy
w rozkłóconym jajku, następnie obtaczamy w panierce z płatków kukurydzianych
i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Smacznego!

Zobacz także:

kotlety z ciecierzycy


kotlety z selera