środa, 7 marca 2012

Barszcz ukraiński

Warzyw i owoców potrzebujemy przez cały rok.  Teraz warto jeść odmiany rodzime, takie które urosły w naturalnych warunkach, a odpowiednio przechowywane mogą przetrwać nawet całą zimę. 
Barszcz ukraiński jest pysznym połączeniem różnorodnych polskich warzyw. Poza tym jest bardzo rozgrzewającą zupą- w mroźne dni można by ją jeść i jeść ;)
Zupa nadaje się do odgrzewania, ale najprawdopodobniej  nie będzie takiej potrzeby, bo znika z garnka w tempie ekspresowym.



  • 2 marchewki
  • garść fasolki szparagowej
  • 1 małe opakowanie białej fasoli
  • 3 buraki
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka soli morskiej
  • sól morska i pieprz do smaku
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • masło
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • jogurt naturalny (opcjonalnie, jeśli lubicie zabielane zupy)

Białą fasolę płuczemy, a następnie moczymy w dużym garnku z wodą przez kilkanaście godzin. Następnie gotujemy fasolę w wodzie, w której się wcześniej moczyła. Dosypujemy 1 łyżkę soli morskiej.

Myjemy i obieramy warzywa: marchewkę, buraki, pietruszkę i seler. Gdy woda, w garnku z fasolą, zacznie się gotować, wkładamy do garnka marchewkę i buraki w całości oraz pokrojone w kostkę: pietruszkę i selera, a także liście laurowe i ziele angielskie.

Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Zaglądamy do garnka co kilka minut, jeśli marchew będzie już miękka, to wyjmujemy ją razem z burakami z garnka. W tym momencie trafia do garnka pokrojona na mniejsze kawałki fasola szparagowa. Ostudzoną marchew ścieramy na tarce i razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami wrzucamy do garnka.

Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i lekko ją szklimy. Dosypujemy odrobinę soli, dokładamy starte na tarce jarzynowej buraki. całość dokładnie mieszamy i dusimy kilka minut.

Do zupy w garnku dodajemy przygotowane na patelni buraki z cebulą. Dodajemy także cukier, sól i pieprz, majeranek, sok z cytryny i ocet.

Gotujemy do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Po rozlaniu zupy na talerze, można na każdej porcji zrobić kleksa z jogurtu naturalnego, jeśli lubicie zabielane zupy.

Smacznego!