i danie gotowe. Ja postanowiłam przygotować zdrowszą wersję tortilli, ciasto zrobiłam sama. Moje placki nie zawierają konserwantów, polepszaczy, sztucznych barwników i innych "wynalazków". Ich przygotowanie jest łatwe, każdy (nawet początkujący kucharz) powinien sobie poradzić.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,75 szklanki przegotowanej wody
- 2 łyżeczki oliwy lub oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka soli morskiej
jako dodatki:
- kilka liści sałaty
- kilka suszonych pomidorów
- garść ulubionych kiełków
- 1 szklanka startej marchewki
- kilka konserwowych ogórków (najlepiej z własnej spiżarni)
- sos czosnkowy przygotowany wg tego przepisu (tym razem przygotowałam ten sos bez koperku, również był bardzo dobry)
i odstawiamy na 10 minut.
Po 10 minutach odrywamy z ciasta małe kawałki, z których formujemy niewielkie kulki (z podanych proporcji zrobicie ok. 6-7 kulek). Gotowe kulki oprószamy lekko mąką i ponownie przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 15 minut.
Po 15 minutach każdą z kulek rozwałkowujemy na równy placek.
Wałkujemy w różnych kierunkach, aby otrzymać równe okręgi. Ważne jest także to, aby nie wałkować cały czas z jednej strony- ciasto przyklei się do stolnicy. Wałkujemy więc z obu stron, co jakiś czas podsypując placek mąką.
Gotowe placki pieczemy na rozgrzanej wcześniej patelni. I tu uwaga! Patelnia ma być sucha, nie używamy oleju ani żadnego innego tłuszczu. Placki pieczemy krótko
z obu stron (mają być lekko rumiane), nie za długo bo staną się kruche i będą się łamały w trakcie zwijania.
Upieczone placki smarujemy z jednej strony sosem czosnkowym, kładziemy liść sałaty i pozostałe warzywa.
Tak przygotowane placki zwijamy.
Tortille są już gotowe:)
Smacznego!