środa, 24 października 2012

Gęsta zupa z soczewicy


Soczewica ma bardzo smaczne i pożywne nasiona, a do tego jest jedną z najzdrowszych roślin strączkowych. Dostarcza nam wielu witamin ( A, B1, B2, B6, C i PP) i składników mineralnych (potas, fosfor, magnez, wapń, sód i żelazo).

Bardzo lubię soczewicę, dlatego gdy zobaczyłam ten przepis, musiałam go wypróbować. Przepis lekko zmodyfikowałam: zrezygnowałam z ostrej papryczki i lubczyka, a dodałam przecier pomidorowy. 

Zupa, którą ugotowałam, była bardzo smaczna, bardzo pożywna i w dodatku bardzo zdrowa. Polecam!




  •  1 szklanka zielonej soczewicy
  •  1 pomidor polny, bez skóry
  •  1 marchewka pokrojona w cienkie talarki
  •  1 cebula
  •  2 litry wywaru z warzyw (przygotowanego np. w ten sposób, bez dodawania soli)
  •  sól morska
  •  pieprz
  •  przecier pomidorowy (ilość wg uznania)


Do przygotowanego wcześniej wywaru warzywnego dodajemy przepłukaną pod bieżącą wodą soczewicę, a także marchewkę i pokrojoną w kostkę oraz zeszkloną na oleju cebulę.

Zupę gotujemy przez ok. 30 minut.

Gdy soczewica będzie ugotowana, dodajemy do zupy pokrojonego w kostkę pomidora oraz kilka łyżek przecieru pomidorowego. ( Pomidora dodajemy pod koniec przygotowywania zupy, bo wydłuża czas gotowania soczewicy.)

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Smacznego!


Zobacz również:

Zupa belgijska (brukselkowa)Zupa grzybowa, jak u MamyZupa pomidorowa bez chemii



wtorek, 23 października 2012

Nutella z bananów

Była już nutella ze śliwek, teraz czas na nutellę z bananów. Wiem, że niektórzy oczekiwali na ten przepis z niecierpliwością, więc oto jest:)

Banany są bogate w magnez i potas, a jeśli dodamy do nich jeszcze kakao zawierające więcej przeciwutleniaczy (a więc lepiej chroniące przed chorobami nowotworowymi) od zielonej herbaty i czerwonego wina, to otrzymamy bardzo zdrową nutellę. 
Taka nutella znakomicie będzie smakowała na naleśnikach, chlebie i różnych domowych przekąskach.



  •  2 bardzo dojrzałe banany
  •  2 łyżki brązowego cukru
  •  sok z połowy cytryny 
  •  2 łyżki kakao

Banany myjemy, obieramy i kroimy na średniej grubości plasterki. Wkładamy banany do garnka, dosypujemy cukier. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając.

Gdy banany zaczną się rozpadać, zdejmujemy garnek z ognia i lekko studzimy.



Miksujemy banany na gładką masę, dolewamy sok z cytryny, dodajemy kakao i mieszając jeszcze chwilę gotujemy.


Smacznego!