sobota, 2 lutego 2013

Zupa belgijska (brukselkowa)

Bardzo lubię bulion warzywny. Lubię go mieć zawsze w lodówce , bo gdy nabiorę ochotę  np. na brukselkową, a bulion już jest gotowy, zrobienie tej zupy trwa dosłownie chwilę. A właściwie to robi się sama;)

Tym razem przygotowałam zupę z makaronem z pszenicy durum, ale równie dobrze można przyrządzić ją bez makaronu, w wersji kremowej. Wystarczy dolać mniej bulionu i ugotować więcej brukselek. Zupa zyska na gęstości i makaron będzie zbędny;)



Brukselki myjemy, zalewamy wrzącą wodą (tak, aby poziom wody sięgał 3 cm nad brukselkę) i gotujemy przez około 15 minut. A następnie je osączamy i miksujemy w niewielkiej ilości bulionu warzywnego. Dolewamy pozostały bulion, doprowadzamy zupę do wrzenia i gotujemy jeszcze przez kilka minut.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z makaronem lub grzankami (w wersji kremowej).

Przed podaniem można dolać do zupy olej lniany.



Smacznego!

5 komentarzy:

  1. co to za makaron?

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron jest włoski, z pszenicy durum. Pozdrawiam i życzę dobrej nocy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie! już dodaję do akcji Gotuj sezonowo! :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam brukselkę, Twoja zupa musiała smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to prawda...była pyszna. PS. Dzisiaj znowu ją zrobiłam;)

      Pozdrawiam:)

      Usuń