Tym razem przygotowałam zupę z makaronem z pszenicy durum, ale równie dobrze można przyrządzić ją bez makaronu, w wersji kremowej. Wystarczy dolać mniej bulionu i ugotować więcej brukselek. Zupa zyska na gęstości i makaron będzie zbędny;)
- 30 dag brukselki
- 0,6 l bulionu warzywnego
- sól morska i pieprz
- makaron (opcjonalnie)
- olej lniany (opcjonalnie)
Brukselki myjemy, zalewamy wrzącą wodą (tak, aby poziom wody sięgał 3 cm nad brukselkę) i gotujemy przez około 15 minut. A następnie je osączamy i miksujemy w niewielkiej ilości bulionu warzywnego. Dolewamy pozostały bulion, doprowadzamy zupę do wrzenia i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z makaronem lub grzankami (w wersji kremowej).
Przed podaniem można dolać do zupy olej lniany.
Smacznego!
co to za makaron?
OdpowiedzUsuńMakaron jest włoski, z pszenicy durum. Pozdrawiam i życzę dobrej nocy:)
OdpowiedzUsuńświetnie! już dodaję do akcji Gotuj sezonowo! :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brukselkę, Twoja zupa musiała smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńTak to prawda...była pyszna. PS. Dzisiaj znowu ją zrobiłam;)
UsuńPozdrawiam:)