Taka nutella jest oczywiście zdrowsza od tej dostępnej w sklepach. A ponadto, za sprawą śliwek, jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę A i zawiera całkiem dużo wapnia, fosforu, żelaza i błonnika.
W tej nutelli jest jeszcze spora ilość kakao (150g), które ma więcej przeciwutleniaczy (a więc lepiej chroni przed chorobami nowotworowymi) od zielonej herbaty i czerwonego wina.
- 3 kg śliwek
- 0,5 kg cukru
- 150 g ciemnego kakao
Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki.
Do dużego garnka wkładamy śliwki oraz wsypujemy cukier.
Gotujemy przez 3 godziny, od czasu do czasu mieszając (trzeba pilnować, żeby śliwki się nie przypaliły).
Po 3 godzinach dodajemy do śliwek kakao, dokładnie mieszamy, aby dobrze się rozpuściło i gotujemy jeszcze przez 20 minut.
Gorącą nutellę przekładamy do wyparzonych słoików.
Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut, a następnie odwracamy do góry dnem, przykrywamy szczelnie ręcznikiem i odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!