poniedziałek, 17 września 2012

Bezjajeczne pierogi z jagodami

Spacerując po lesie można się nie tylko zrelaksować, ale i znaleźć coś zdrowego do jedzenia... Z wczorajszego spaceru wróciłam z jagodami, które są bogatym źródłem antyoksydantów. Można z nich przygotować bardzo smaczne pierogi, na które przepis znajdziecie poniżej;)




  •  3 szklanki zwykłej pszennej mąki
  •  szczypta soli
  •  0,75 szklanki letniej wody
  •  1 szklanka jagód
  •  cukier trzcinowy

Z mąki wymieszanej z solą formujemy kopiec, robimy w nim zagłębienie. 
Do zagłębienia wlewamy wodę.
Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Z wyrobionego ciasta odkrawamy niewielki kawałek (resztę ciasta chowamy do foliowej torebki, aby nie wyschło) i podsypując mąką rozwałkowujemy cienki placek. 

Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy za pomocą szklanki lub wykrojnika okrągłe placuszki. Na środek każdego placuszka sypiemy szczyptę cukru trzcinowego i układamy jagody. I tak aż do zużycia całego ciasta.



Brzegi pierogów szczelnie zlepiamy.

Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.




Smacznego!





2 komentarze:

  1. Mmmm zatęskniłam za jagodami... te pierogi musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń