poniedziałek, 16 maja 2011

Makaron pełnoziarnisty z brokułem w sosie pieczarkowym

Dzisiaj zaproponuję Wam zdrowe i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe lub kolacyjne. Gdy spróbujecie raz, będziecie do niego wracać. Szczególnie polecam wszystkim nieprzepadającym za brokułem, w tej wersji jest bardzo smaczny, znika ze stołu w mgnieniu oka!


  • 200 g makaronu pełnoziarnistego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • ok. 0,5 l zimnego, chudego mleka
  • 20 dag pieczarek
  • koperek
  • do smaku: sól morska, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę


Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.

Brokuł myjemy, dzielimy na mniejsze cząstki, odkrawamy łodygę i gotujemy na parze.

Na patelni podgrzewamy olej i dodajemy mąkę, energicznie mieszamy, rozcieramy wszelkie grudki. Po chwili wlewamy partiami mleko, mieszamy.
Dodajemy koperek (ja dodaję ok. 3 łyżki).

Podgrzewamy na małym ogniu, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem
i czosnkiem. Dodajemy umyte i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodajemy ugotowanego na parze brokuła.

Na talerze nakładamy makaron, polewamy obficie sosem brokułowo-pieczarkowo-koperkowym

Smacznego!

Z podanych składników przygotujecie posiłek dla 2-3 osób

Dania Postne
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz