- 200 g makaronu pełnoziarnistego
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- ok. 0,5 l zimnego, chudego mleka
- 20 dag pieczarek
- koperek
- do smaku: sól morska, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.
Brokuł myjemy, dzielimy na mniejsze cząstki, odkrawamy łodygę i gotujemy na parze.
Na patelni podgrzewamy olej i dodajemy mąkę, energicznie mieszamy, rozcieramy wszelkie grudki. Po chwili wlewamy partiami mleko, mieszamy.
Dodajemy koperek (ja dodaję ok. 3 łyżki).
Podgrzewamy na małym ogniu, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem
i czosnkiem. Dodajemy umyte i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodajemy ugotowanego na parze brokuła.
Na talerze nakładamy makaron, polewamy obficie sosem brokułowo-pieczarkowo-koperkowym
Smacznego!
Z podanych składników przygotujecie posiłek dla 2-3 osób
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz