sobota, 21 kwietnia 2012

W oczekiwaniu na obiad... marchewka!

Dzisiaj chciałabym Was zachęcić do jedzenia surowych warzyw sezonowych ok.  20 minut przed głównymi posiłkami. Dlaczego? Uwalniają się wtedy enzymy trawienne (roślinne), które znacząco ułatwiają trawienie posiłku. Dlatego proponuję (np. przed obiadem) przygotowanie marchewki w sposób opisany w tym poście.



  •  kilka marchewek
  •  szklanka z czystą wodą (niekoniecznie przegotowaną)

Marchewki myjemy, obieramy i ponownie myjemy.
Następnie kroimy w słupki dowolnej grubości i wkładamy do szklanki z wodą.



Smacznego chrupania!


piątek, 20 kwietnia 2012

Buraczki z czosnkiem na ciepło

Ostatnio bardzo polubiłam buraczki, a te podane z czosnkiem na ciepło uwielbiam- najchętniej jadłabym je codziennie;) Najbardziej smakują mi podane z ziemniakami ugotowanymi na parze, posypanymi koperkiem i czosnkiem... na talerzu całość polana olejem lnianym. Jest pysznie i w dodatku bez zbędnych polepszaczy smaku takich jak sól, cukier i przyprawy "z papierka". Bardzo polecam!


  •  4 średniej wielkości buraki
  •  3 ząbki czosnku 
  •  1 szklanka wody

Buraki myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce lub drobno kroimy. Rozdrobnione buraki wkładamy do garnka, dodajemy obrane ząbki czosnku,  dolewamy wodę i gotujemy przez około 20 minut.

Smacznego!


czwartek, 19 kwietnia 2012

Wilgotne muffiny czekoladowe z burakami

Te muffinki rozpływają się w ustach, a do tego zawierają m.in. potas, wapń, żelazo
i magnez. Ich istotnym składnikiem są buraki oraz gorzka czekolada.
Ten przepis to kolejny dowód na to, że można jeść jednocześnie zdrowo i smacznie. Przekonajcie się sami!



Z podanych poniżej składników przygotowałam 10 ciemnoczekoladowych ciastek.


  •  100 g mąki pszennej
  •  3 małe buraki
  •  2 gorzkie czekolady 100g (starajcie się wybrać czekolady o jak najwyższej zawartości kakao)
  •  100 g cukru trzcinowego
  •  3 jajka wiejskie
  •  3 łyżki oleju
  •  1 łyżka miodu
  •  skórka starta z 1 pomarańczy
  •  2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  •  0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  •  otręby owsiane (opcjonalnie) 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.

Buraki myjemy, obieramy i ścieramy ( na tarce jarzynowej lub tarczy malaksera).

W malakserze mielimy cukier trzcinowy, do czasu aż powstanie trzcinowy cukier puder. Otrzymany w ten sposób cukier puder dodajemy do jajek i całość ubijamy.
W trakcie ubijania dodajemy olej, skórkę i sok z pomarańczy.

Do masy dodajemy także mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, starte buraki, roztopioną czekoladę oraz miód. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.

Gotową masą wypełniamy foremki na muffiny (foremki można najpierw lekko wysypać otrębami owsianymi).
Ciastka pieczemy przez około 40 minut.

Uwaga! Patyczek wbity w ciasto nie będzie całkowicie suchy, bo te muffiny należą do rodziny wilgotnych w środku;)


Smacznego!

środa, 18 kwietnia 2012

Pełnoziarniste pierogi z serem i suszonymi śliwkami

Pierogi z dzisiejszego posta są bardzo smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Zrobiłam je z mąki pszennej pełnoziarnistej, która obniża poziom cukru we krwi
i zapobiega n.in. chorobom serca, stawów, skóry i nowotworom. Ponadto po spożyciu potraw zawierających tą mąkę, na długo pozostaje uczucie sytości. 

Te pierogi nie zawierają jajek, więc nie wywołają reakcji alergicznych u osób uczulonych na kurze białko. 
Z poniższych składników przygotowałam 15 średniej wielkości pierogów.


  •  1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  •  0,5 szklanki wrzącej wody
  •  100 g chudego, białego sera twarogowego
  •  3 łyżki jogurtu naturalnego
  •  0,5 łyżki cukru trzcinowego
  •  3 suszone śliwki
  •  zwykła mąka pszenna (do podsypywania stolnicy)
  •  szczypta soli morskiej

Przygotowanie farszu : Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego i cukier trzcinowy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

Przygotowanie sosu: Miksujemy w blenderze 1 łyżkę jogurtu naturalnego
z 3 opłukanymi, suszonymi śliwkami.

Przygotowanie ciasta: Mąkę pełnoziarnistą mieszamy  z wrzątkiem, formujemy ciasto w kulę i odstawiamy na talerzyku do ostygnięcia. Po chwili wkładamy przestudzone ciasto na 30 minut do lodówki.

Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki. Podsypując stolnicę zwykłą mąką pszenną rozwałkowujemy ciasto niezbyt cienko. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką krążki, na każdym z nich kładziemy porcję farszu.

Pierogi zlepiamy według ulubionego sposobu i wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną (solą morską) wodę. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez chwilę.

Gotowe pierogi polewamy przygotowanym sosem jogurtowo-śliwkowym.



Smacznego!


Sałatka pieczarkowa z orzechami włoskimi

Połączenie pieczarek z orzechami włoskimi... czemu nie? Pieczarki wzbogacają smak tej sałatki, dlatego jest ona ciekawą alternatywą dla dobrze nam znanych sałatek jarzynowych. Wszystkim, którzy jej próbowali, bardzo smakowała. Czy Wy również ją polubiliście? Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii.


  • 8 dużych pieczarek
  • 1 mały seler
  • 1 jabłko
  • 1 jajko wiejskie
  • ok. 70g wyłuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz

Pieczarki myjemy, oczyszczamy i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Ugotowane pieczarki kroimy w paski.
Jajko gotujemy na twardo, zdejmujemy skorupkę i pozostawiamy do ostygnięcia.
Selera dokładnie myjemy i bez obierania gotujemy. Ugotowanego selera obieramy ze skórki i ścieramy na dużej tarce jarzynowej, dokładamy do pokrojonych pieczarek.

Do selera i pieczarek dodajemy pokrojone w kostkę jajko, jabłko starte na dużej tarce jarzynowej oraz 2 garści orzechów włoskich. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
Skrapiamy sałatkę sokiem z cytryny, dodajemy jogurt naturalny, majonez oraz doprawiamy pieprzem.



Smacznego!