piątek, 8 lutego 2013

Makaron z sosem pomidorowym i pieczarkami

Przeglądałam ostatnio zawartość spiżarnianej szafki... Ufff!! Zostało jeszcze "trochę" pomidorów, ale już wiem, że w przyszłym roku muszę przygotować  jeszcze więcej słoiczków z przetworami pomidorowymi... i tak jest co roku, więcej i więcej... 

Kto i kiedy to wszystko zjada? Proszę się przyznać, to kara będzie mniejsza;)

Połączenie pomidorów z pieczarkami uwielbiam, do tego jeszcze pełnoziarniste tagliatelle, trochę czosnku i jeden z moich ulubionych obiadów gotowy:) A jakie są Wasze ulubione dania obiadowe, takie znikające ze stołu w zawrotnym tempie?

Jestem bardzo ciekawa... z niecierpliwością oczekuję na Wasze Numery Jeden w kwestii obiadów.
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i życzę Wam miłego weekendu:)

A teraz  zobaczcie moje tagliatelle...Mmmm!:)


  •  300 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
  •  3 ząbki czosnku
  •  12 dużych pieczarek
  •  0,5 cebuli
  •  300 ml sosu pomidorowego (polecam taki lub taki)
  •  oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron



Gotujemy i odcedzamy makaron.

Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy je na oliwie lub oleju (polecam robić to w dużym garnku -można przygotować wtedy posiłek w 1 naczyniu, bez konieczności  przekładania składników z patelni do garnka), dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (jeśli w sosie pomidorowym jest już czosnek, możemy go teraz nie dodawać) i jeszcze przez chwilę wszystko razem dusimy.

Następnie dolewamy sos pomidorowy i dokładamy makaron.
Dokładnie mieszamy i podgrzewamy.

Smacznego!



Zobacz również:

Pomidory w zalewieSuszone pomidoryPizza z pieczarkami





poniedziałek, 4 lutego 2013

Ciasteczka owsiane z orzechami i miodem (bez mąki)

Bez mąki, bez jajek,  bez masła, bez proszku do pieczenia, bez chemii... 
Te ciasteczka to efekt pracy zespołowej. Zawsze Mąż zajmuje się  przygotowaniem masy, a ja lepię ciastka. 

Uwaga! Po wyłączeniu piekarnika warto  zostawić w nim ciastka do następnego dnia. Ładnie się podsuszą, stwardnieją... będą pyszne!:)



  •   4 szklanki płatków owsianych
  •   ok. 0,5 szklanki oleju z pestek winogron
  •   0,5 szklanki wody
  •   5 łyżek miodu
  •   1 łyżka siemienia lnianego
  •   50 g orzechów włoskich
  •   50 g orzechów laskowych
  •   50 g migdałów
  •   50 g pestek słonecznika

Rozdrabniamy pestki słonecznika, siemię, migdały i orzechy na drobniejsze części (jeśli ktoś lubi mogą pozostać większe).


Miksujemy w blenderze płatki owsiane z  olejem, wodą i miodem (ja użyłam miksera z nożykami), a następnie dodajemy do powstałej masy wcześniej przygotowane dodatki i mieszamy delikatnie łopatką lub łyżką.

Lepimy płaskie ciasteczka i wkładamy do piekarnika na dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok 30 minut (Od spodu muszą być złote. Nie przerażajcie się, że są miękkie- następnego dnia będą idealne ).



Smacznego!


Zobacz również:

Lody herbacianeKulki życiaBatoniki jak ciasto