czwartek, 23 sierpnia 2012

Lody herbaciane

Jakiś czas temu natknęłam się na ten przepis. Znudzona smakiem gotowych lodów, postanowiłam go wypróbować. 
I tak, z pewnymi drobnymi zmianami ( np. cukier trzcinowy zamiast białego cukru pudru, czarna herbata liściasta zamiast zielonej ekspresowej), powstały moje pierwsze domowe lody. 
Mają same zalety... niepowtarzalny smak, dobre składniki (są bez aromatów, emulgatorów, stabilizatorów i innych "wynalazków") ... znowu mogę powiedzieć- wiem, co jem;)


  •  300 ml schłodzonej śmietany 30%
  •  2 żółtka 
  •  4 łyżki cukru trzcinowego
  •  2 łyżeczki herbaty liściastej YUNNAN
  •  200 g herbatników

Herbatę zalewamy 60 ml wrzątku, parzymy i odstawiamy do ostudzenia.

Ucieramy żółtka z cukrem na puszysty krem. Do gotowej masy powoli dolewamy schłodzoną herbatę (bez liści) i miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.



Gotujemy masę na małym ogniu , cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do ostudzenia.

Ubijamy na sztywno śmietanę, delikatnie łączymy ją z kremem herbacianym-mieszamy, aby składniki dokładnie się ze sobą połączyły.

Tak powstałą masę przekładamy do pojemnika przeznaczonego do przechowywania żywności (może być opakowanie po sklepowych lodach) i wkładamy na około 30 minut do zamrażarki.


Później wyjmujemy lody i dodajemy do nich podzielone na mniejsze kawałki herbatniki. Całość mieszamy.

Wkładamy lody do zamrażarki jeszcze na minimum 4 godziny.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. wygląda wspaniale. jadłam kiedyś lody herbaciane w "kręcimy lody" były boskie. muszę zrobić sama w domu! Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. omatko, jak to cudownie wygląda. Aż zgłodniałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają smakowicie :) muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń