sobota, 25 sierpnia 2012

Pomidory w słonej zalewie

Takie pomidory przygotowywałam pierwszy raz. Jestem bardzo ciekawa jak będą smakowały zimą. Jednak do zimy zostało jeszcze trochę czasu, więc póki co muszę się uzbroić w cierpliwość.
Przygotowanie pomidorów zajęło mi bardzo mało czasu, uważam że warto wypróbować ten przepis.


  • pomidory polne
  • sól morska
  • woda




Pomidory dokładnie myjemy, usuwamy nasady szypułek (zawierają trującą solaninę) i wkładamy luźno do słoików.

Przygotowujemy zalewę wg proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody. Zagotowujemy zalewę i taką gorącą zalewamy pomidory w słoikach.

Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez około 25-30 minut, a następnie odwracamy do góry dnem,  przykrywamy szczelnie ręcznikiem i odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!






4 komentarze:

  1. Do czego będziesz ich zimą używać? Jako baza sosów? Podpowiedz coś~!

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że przydadzą się do sosów i na zupę pomidorową:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja polecam pomidory w nieco inny sposób mianowicie, oparzyć pomidory gorąca wodą, by zdjąć skórkę. Następnie pokroić na ćwiartki, mniejsze na połowę. Tak przygotowane pomidorki wrzucamy bez żadnej zalewy do słoiczków do pełna np. po dżemie, na górę sypię około pół łyżeczki soli, następnie pasteryzuję około 15 minut. Zimą można używać do zupy, sosów ale również jako sałatkę dodając cebulki, pieprzu itd..Nauczyłam się tego przetworu pomidorów w Bułgarii.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję-ciekawa receptura, koniecznie muszę wypróbować! Pozdrawiam:)

      Usuń