piątek, 25 stycznia 2013

Zupa pomidorowa bez aromatów i sztucznych barwników

Pomidory to samo zdrowie! Kryją w sobie wiele składników odżywczych, m.in. witaminę C, kwas foliowy i beta karoten. Pod względem dietetycznym najbardziej ceniony jest jednak likopen. Ten czerwony barwnik jest bardzo dobrze przyswajalny przez organizm, gdy pomidory są ugotowane.
Więc jeśli chcecie uchronić się przed miażdżycą, zawałem serca czy udarem, jedzcie pomidory, a najlepiej zupę pomidorową...




Pomidory obieramy ze skórek i pokrojone na mniejsze kawałki wkładamy do bulionu, gotujemy przez 10 minut. Zupę studzimy, a następnie miksujemy.

Przed podaniem zupę podgrzewamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku (ja nie używałam przypraw, bo pomidory z zalewy wystarczająco zarysowały smak zupy).

Podajemy z ulubionym makaronem (na zdjęciu makaron pszenny pełnoziarnisty).



Już na talerzu możemy dolać do zupy kilka łyżek oleju lnianego.

Smacznego!