piątek, 3 czerwca 2011

Pierogi leniwe

Czy jest ktoś, kto nie lubi leniwych pierogów?
Ja z pewnością do takich osób nie należę;)



  • 250 g sera twarogowego
  • 2 jajka wiejskie
  • ok. 2 szklanki mąki pszennej
  • sól morska
  • cukier trzcinowy
  • łyżeczka masła


Oddzielamy białka od żółtek. Ser ugniatamy widelcem, dodajemy do niego żółtka
i szczyptę soli, mieszamy. Następnie dodajemy do sera mąkę, ponownie mieszamy.

Z białek ubijamy pianę i delikatnie dodajemy do masy serowej, mieszamy.


Powstałe ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i formujemy z niego wałek
o grubości ok 1,5 cm. Z wałka odkrawamy kluski i wrzucamy je na gotującą się, lekko osoloną wodę. Kluski gotujemy, aż do wypłynięcia na wierzch.


Podajemy posmarowane odrobiną masła i posypane cukrem trzcinowym.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Witam. Ostatnio chciałem zrobić niespodziankę swojej Żonie i przygotowac dla nas obiad. Szukałem inspiracji w internecie i trafiłem na tego bloga. Super przepisy i co dla mnie ważne,są proste do przyrządzenia,bo jestem raczej słabym kucharzem a sobie poradziłem! Niespodzianka sie udała,smakowało zarówno mojej Żonie jak i mi,na pewno będę tu jeszcze zaglądał! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że niespodzianka się udała. Zachęcam do wypróbowania kolejnych przepisów, żona na pewno będzie zadowolona;)

    Serdecznie pozdrawiam i zapraszam ponownie

    OdpowiedzUsuń