W aptekach są dostępne różnego rodzaju specyfiki zawierające żurawinę, takie jak tabletki czy sok. Zachęcam Was jednak do samodzielnego przetworzenia żurawiny i zrobienia soku, na który przepis znajdziecie poniżej. Gwarantuję, że będzie zdrowiej, smaczniej, a także taniej.
Picie soku z żurawiny nie tylko ochroni Wasz układ moczowy, ale także zapobiegnie powstawaniu kamieni nerkowych, obniży poziom złego cholesterolu oraz zmniejszy ryzyko choroby nowotworowej.
- 0,5 kg owoców żurawiny
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- woda
Żurawinę dokładnie myjemy i przekładamy do garnka. Nalewamy tyle wody, aby żurawina była całkowicie przykryta. Gotujemy do czasu, aż sok lekko zgęstnieje.
Sok przelewamy przez sitko (dodatkowo można odcisnąć sok z odcedzonych owoców), dodajemy cukier i jeszcze chwilę gotujemy.
Gorący sok przelewamy do wyparzonych słoiczków lub szklanych butelek.
Ja dodatkowo pasteryzowałam słoiczki z sokiem przez ok. 15 minut, ale słyszałam, że niektórzy pomijają ten etap.
Smacznego i na zdrowie!
musi być pyszny ;)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa bomba witaminowa :)
OdpowiedzUsuńsok z żurawiny jest super! warto o nim wiedzieć więcej, polecam poczytać o jego właściwościach na stronie http://sokzzurawiny.info/
OdpowiedzUsuńa ile porcji wychodzi z tego przepisu? Tak mniej więcej 1 słoiczek litrowy czy 2? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ tych proporcji otrzymasz około 1-1,5 l soku.
UsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńChyba dziś spróbuję go zrobic :) Co prawda cukier trzcinowy jest dla mnie zbyt drogi, ale myślę, że ze zwykłym cukrem też będzie smaczne :) Pozdrawiam
Na pewno wyjdzie dobry.
UsuńSerdecznie pozdrawiam i życzę miłego popołudnia z żurawiną:)
Zrobilam z 1 litra zurawinki i 1kg cukru wyszedl pychota. Dziekuje pieknie
OdpowiedzUsuńCoś ostatnio chyba źle zrobiłam bo zamiast soku mam lekko galaretowaty dźem - ale jest pyszny :) Dziś kupiłam na giełdzie warzywnej 3kg żurawiny i spróbuję zrobic jeszcze raz soczek :)
OdpowiedzUsuńJa robie ten sok bez cukru,zdrowszy I ma byc gesty bo ma w sobie substancje zelujaca.Przecieram rozgotowane owoce przez sito I goracy wlewam do goracych malych sloiczkow.
OdpowiedzUsuńa pasteryzujesz ?
UsuńJa nie mam szczęścia do domowych przetworów, zawsze coś popsuje :(, ale sok z żurawiny kupuje sobie gotowy - nie taki w kartoniku, tylko bez cukru w ciemnej butelce, np. z EkaMedica w sklepie zielarskim. Pierwszy raz w tym roku na jesień nie miałam problemów z pęcherzem :)
OdpowiedzUsuńZrobiłem. Jest pyszny. Polecam bo warto.
OdpowiedzUsuńczy może byc zurwina mrożona?
OdpowiedzUsuńJa używałam świeżej, ale myślę że mrożona też będzie ok ;) Pozdrawiam
Usuń