niedziela, 4 listopada 2012

Sok z żurawiny

Żurawina jest kolejnym (po jagodach, borówce brusznicy i grzybach) bardzo zdrowym darem lasu. Żurawinę znamy głównie z korzystnego wpływu na drogi moczowe, z których wypłukuje bakterie, a tym samym łagodzi objawy infekcji. 

W aptekach są dostępne różnego rodzaju specyfiki zawierające żurawinę, takie jak tabletki czy sok. Zachęcam Was jednak do samodzielnego przetworzenia żurawiny i zrobienia soku, na który przepis znajdziecie poniżej. Gwarantuję, że będzie zdrowiej, smaczniej, a także taniej.

Picie soku z żurawiny nie tylko ochroni Wasz układ moczowy, ale także zapobiegnie powstawaniu kamieni nerkowych, obniży poziom złego cholesterolu oraz zmniejszy ryzyko choroby nowotworowej.




  •  0,5 kg owoców żurawiny
  •  0,5 szklanki cukru trzcinowego
  •  woda

Żurawinę dokładnie myjemy i przekładamy do garnka. Nalewamy tyle wody, aby żurawina była całkowicie przykryta. Gotujemy do czasu, aż sok lekko zgęstnieje.

Sok przelewamy przez sitko (dodatkowo można odcisnąć sok z odcedzonych owoców), dodajemy cukier i jeszcze chwilę gotujemy.

Gorący sok przelewamy do wyparzonych słoiczków lub szklanych butelek.
Ja dodatkowo pasteryzowałam słoiczki z sokiem przez ok. 15 minut, ale słyszałam, że niektórzy pomijają ten etap.



Smacznego i na zdrowie!


15 komentarzy:

  1. sok z żurawiny jest super! warto o nim wiedzieć więcej, polecam poczytać o jego właściwościach na stronie http://sokzzurawiny.info/

    OdpowiedzUsuń
  2. a ile porcji wychodzi z tego przepisu? Tak mniej więcej 1 słoiczek litrowy czy 2? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tych proporcji otrzymasz około 1-1,5 l soku.

      Serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Dziękuję za odpowiedź.
    Chyba dziś spróbuję go zrobic :) Co prawda cukier trzcinowy jest dla mnie zbyt drogi, ale myślę, że ze zwykłym cukrem też będzie smaczne :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wyjdzie dobry.

      Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego popołudnia z żurawiną:)

      Usuń
  4. Zrobilam z 1 litra zurawinki i 1kg cukru wyszedl pychota. Dziekuje pieknie

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś ostatnio chyba źle zrobiłam bo zamiast soku mam lekko galaretowaty dźem - ale jest pyszny :) Dziś kupiłam na giełdzie warzywnej 3kg żurawiny i spróbuję zrobic jeszcze raz soczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robie ten sok bez cukru,zdrowszy I ma byc gesty bo ma w sobie substancje zelujaca.Przecieram rozgotowane owoce przez sito I goracy wlewam do goracych malych sloiczkow.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja nie mam szczęścia do domowych przetworów, zawsze coś popsuje :(, ale sok z żurawiny kupuje sobie gotowy - nie taki w kartoniku, tylko bez cukru w ciemnej butelce, np. z EkaMedica w sklepie zielarskim. Pierwszy raz w tym roku na jesień nie miałam problemów z pęcherzem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłem. Jest pyszny. Polecam bo warto.

    OdpowiedzUsuń
  9. czy może byc zurwina mrożona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używałam świeżej, ale myślę że mrożona też będzie ok ;) Pozdrawiam

      Usuń