środa, 28 listopada 2012

Rozgrzewający dżem gruszkowy z imbirem

Gruszki mają wiele zalet, m.in. zawierają dużo antyoksydantów, dodają energii i poprawiają wygląd skóry. Jedzenie gruszek, ze względu na zawartość potasu,  jest wskazane np. przy chorobach układu krwionośnego.

Do dżemu gruszkowego dodałam imbir, który nadaje mu wyrazistości i poprawia jego smak. Ponadto imbir pozytywnie wpływa na naszą wydajność umysłową, wspomaga koncentrację, ale jest także pomocny przy bólach reumatycznych. Spożywanie imbiru jest zalecane zwłaszcza jesienią i zimą, gdyż działa na organizm rozgrzewająco... 



  •  12 gruszek
  •  2 jabłka
  •  1 szklanka brązowego cukru
  •  sok z cytryny
  •  0,25 szklanki wody
  •  skórka otarta z umytej, a następnie sparzonej cytryny
  •  2 łyżeczki świeżego, startego na drobnej tarce imbiru



Gruszki, podobnie jak i jabłka, dokładnie myjemy i obieramy ze skóry oraz usuwamy z nich  gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce kroimy w kostkę.

Do dużego garnka przekładamy gruszki wymieszane z jabłkami, dolewamy wodę. Dodajemy cukier, imbir oraz sok i skórkę z cytryny.

Gotujemy na małym ogniu i mieszamy, aby dżem się nie przypalił. Zdejmujemy z palnika, gdy owoce się rozgotują, a masa odpowiednio zgęstnieje.

Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy przez ok. 20 minut. Następnie odwracamy słoiczki do góry dnem,  przykrywamy szczelnie ręcznikiem i odstawiamy do ostygnięcia.  

Z tych proporcji uzyskałam 8 małych słoiczków.





Smacznego!



2 komentarze:

  1. Świetna sprawa, chętnie taki zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za udział w akcji :)
    Bardzo fajny przepis na szybki dżem :)

    OdpowiedzUsuń