Do dżemu gruszkowego dodałam imbir, który nadaje mu wyrazistości i poprawia jego smak. Ponadto imbir pozytywnie wpływa na naszą wydajność umysłową, wspomaga koncentrację, ale jest także pomocny przy bólach reumatycznych. Spożywanie imbiru jest zalecane zwłaszcza jesienią i zimą, gdyż działa na organizm rozgrzewająco...
- 12 gruszek
- 2 jabłka
- 1 szklanka brązowego cukru
- sok z cytryny
- 0,25 szklanki wody
- skórka otarta z umytej, a następnie sparzonej cytryny
- 2 łyżeczki świeżego, startego na drobnej tarce imbiru
Gruszki, podobnie jak i jabłka, dokładnie myjemy i obieramy ze skóry oraz usuwamy z nich gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce kroimy w kostkę.
Do dużego garnka przekładamy gruszki wymieszane z jabłkami, dolewamy wodę. Dodajemy cukier, imbir oraz sok i skórkę z cytryny.
Gotujemy na małym ogniu i mieszamy, aby dżem się nie przypalił. Zdejmujemy z palnika, gdy owoce się rozgotują, a masa odpowiednio zgęstnieje.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy przez ok. 20 minut. Następnie odwracamy słoiczki do góry dnem, przykrywamy szczelnie ręcznikiem i odstawiamy do ostygnięcia.
Z tych proporcji uzyskałam 8 małych słoiczków.
Smacznego!
Świetna sprawa, chętnie taki zrobię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis na szybki dżem :)