piątek, 24 lutego 2012

Chleb z rodzynkami i skórką pomarańczową

Koleżanka poczęstowała mnie ostatnio dobrym chlebem z dodatkiem skórki pomarańczowej, rodzynek i migdałów. Chleb był upieczony na zakwasie,
ale pochodził ze sklepu. 

Postanowiłam wypróbować takie połączenie składników w moim własnym domowym chlebie (pominęłam tylko migdały). Nieco zmodyfikowałam przepisy na chleb pszenny na zakwasie , najprostszy chleb na zakwasie ze słonecznikiem
oraz chleb razowy na zakwasie i upiekłam...
Z efektów jestem bardzo zadowolona, bo chlebek bardzo dobrze smakuje i ładnie się prezentuje.
Moim zdaniem  najlepiej smakuje z twarożkiem lub posmarowany tylko masłem...



 Przekonajcie się sami:)



  • 30 dag mąki żytniej jasnej
  • 10 dag zwykłej mąki pszennej jasnej, typ 550
  • 10 dag mąki żytniej razowej
  • ok. 0,5 szklanki zakwasu żytniego
  • 1 płaska łyżka soli morskiej
  • 1 płaska łyżka cukru trzcinowego
  • ok. 1 szklanka letniej wody
  • otręby żytnie lub owsiane
  • garść opłukanych i sparzonych wrzątkiem rodzynek
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej


W dużej misce mieszamy ze sobą mąki, zakwas, sól oraz cukier. Stopniowo dolewamy wodę (ciasto ma być gęste) i wyrabiamy ciasto rękoma przez ok.5 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy w szklanej misce na 2 godziny.

Następnie dokładamy do ciasta rodzynki i skórkę pomarańczową, chwilę wyrabiamy i przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej otrębami.

Keksówkę odstawiamy w ciepłe miejsce, do czasu wyrośnięcia chleba.

Czas wyrastania tego chleba to około 8-10 godzin. Gdy chleb jest już wyrośnięty wkładamy go do piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę.

Po upieczeniu odwracamy keksówkę do góry dnem, wyciągamy chleb i delikatnie odklejamy od niego papier do pieczenia-najlepiej od razu, gdy chleb jest jeszcze gorący, bo im będzie chłodniejszy, tym odklejenie papieru będzie trudniejsze.

Pozostawiamy chleb do ostygnięcia.





Smacznego!