i innych sztucznych składników.
Już wcześniej dodawałam przepis na chleb razowy na zakwasie.
Chleb z dzisiejszego przepisu jest łatwiejszy do wykonania, ale zawiera mniej dodatków w postaci ziaren. Jednak na sam początek przygody z domowym wypiekiem chleba, polecam właśnie ten przepis.
Przepis na zakwas znajdziecie tutaj.
- 40 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
- 60 dag mąki żytniej
- 1,5 szklanki zakwasu żytniego
- 2 płaskie łyżki soli morskiej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- ok. 2 szklanki letniej wody
- ziarna słonecznika
- 1 jajko wiejskie
- otręby pszenne lub żytnie
W dużej misce mieszamy ze sobą obie mąki, zakwas, sól oraz cukier. Stopniowo dolewamy wodę (ciasto ma być gęste) i wyrabiamy ciasto rękoma przez
ok.10 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy w misce na 3 godziny.
Następnie przekładamy ciasto do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia
i posypanych otrębami. Wierzch chlebów posypujemy słonecznikiem i smarujemy rozmieszanym jajkiem (staramy się posmarować równo całą powierzchnię chleba, wtedy cała skórka nabierze ładnego, złocistego koloru).
Keksówki odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia chlebów. Zazwyczaj proces wyrastania trwa ok. 8 godzin. Bardzo często wystarczy jednak, że postawię keksówki blisko kuchenki, na której coś gotuję, aby proces wyrastania skrócił się do ok. 3 godzin.
Gdy chleby wyrosną, wkładamy je do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny.
Po upieczeniu odwracamy keksówki do góry dnem, wyciągamy chleby i delikatnie odklejamy od nich papier do pieczenia. Pozostawiamy chleby do ostygnięcia.
A później...
delektujemy się:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz