niedziela, 17 lipca 2011

Najprostszy chleb na zakwasie ze słonecznikiem

Tym kolejnym przepisem chciałabym Was zachęcić do wypieku własnego, naturalnego chleba. Naturalnego bo pozbawionego dodatku konserwantów 
i innych sztucznych składników.  

Już wcześniej dodawałam przepis na chleb razowy na zakwasie
Chleb z dzisiejszego przepisu jest łatwiejszy do wykonania, ale zawiera mniej dodatków w postaci ziaren. Jednak na sam początek przygody z domowym wypiekiem chleba, polecam właśnie ten przepis.

Przepis na zakwas znajdziecie tutaj.


  • 40  dag mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 60 dag mąki żytniej
  • 1,5 szklanki zakwasu żytniego
  • 2 płaskie łyżki soli morskiej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • ok. 2 szklanki letniej wody
  • ziarna słonecznika
  • 1 jajko wiejskie
  • otręby pszenne lub żytnie

W dużej misce mieszamy ze sobą obie mąki, zakwas, sól oraz cukier. Stopniowo dolewamy wodę (ciasto ma być gęste) i wyrabiamy ciasto rękoma przez
ok.10 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy w misce na 3 godziny.

Następnie przekładamy ciasto do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia
i posypanych otrębami. Wierzch chlebów posypujemy słonecznikiem i smarujemy rozmieszanym jajkiem (staramy się posmarować równo całą powierzchnię chleba, wtedy cała skórka nabierze ładnego, złocistego koloru).
Keksówki odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia chlebów. Zazwyczaj proces wyrastania trwa ok. 8 godzin. Bardzo często wystarczy jednak, że postawię keksówki blisko kuchenki, na której coś gotuję, aby proces wyrastania skrócił się do ok. 3 godzin.

Gdy chleby wyrosną, wkładamy je do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny.

Po upieczeniu odwracamy keksówki do góry dnem, wyciągamy chleby i delikatnie odklejamy od nich papier do pieczenia. Pozostawiamy chleby do ostygnięcia.

A później...


delektujemy się:)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz