poniedziałek, 28 listopada 2011

Krokiety z pieczarkami i cebulą

Te pyszne krokiety wspaniale smakują jako dodatek do barszczu czerwonego
lub jako odrębne danie np. z surówkami.


  • 3 jajka wiejskie
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka chudego mleka
  • 1,5 szklanki wody
  • 1łyżeczka cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • 3 szklanki rozgniecionych płatków kukurydzianych
  • olej do smażenia

Farsz:
  •  0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie farszu: Umyte i oczyszczone pieczarki oraz cebulę drobno kroimy,
a następnie z dodatkiem 2 łyżek oleju przesmażamy na małym ogniu. Dodajemy czosnek i natkę pietruszki, przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze kilka minut.


Przygotowanie ciasta: Ubijamy 2 jajka, dodajemy do nich mąkę, mleko i wodę.
W trakcie miksowania dodajemy także cukier i sól. Z otrzymanej masy smażymy dosyć cienkie naleśniki.

Na naleśniki nakładamy farsz, a następnie składamy je w koperty. Tak przygotowane krokiety zanurzamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażymy z obu stron na złoty kolor.



Smacznego!

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony jest tradycyjną polską zupą bogatą w potas, wapń, żelazo, magnez, kwas foliowy, mangan oraz kobalt i witaminy A, C i B1.

Proponuję  podać go z krokietami lub uszkami.


  • 3 buraki
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • sól morska i pieprz do smaku
  • 2 l wody

Marchewkę, pietruszkę i 2 buraki myjemy i oczyszczamy, przekrawamy na mniejsze części i gotujemy wraz z przyprawami przez ok. 1 godzinę w 2l wody.

Po ok.1 godzinie dodajemy do zupy umytego i przekrojonego na 4 części buraka
(w celu uzyskania głębokiego czerwonego koloru).

Dolewamy sok z cytryny i gotujemy jeszcze kilka minut.

Smacznego!