Barszcz czerwony jest tradycyjną polską zupą bogatą w potas, wapń, żelazo, magnez, kwas foliowy, mangan oraz kobalt i witaminy A, C i B1.
Proponuję podać go z krokietami lub uszkami.
- 3 buraki
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- sól morska i pieprz do smaku
- 2 l wody
Marchewkę, pietruszkę i 2 buraki myjemy i oczyszczamy, przekrawamy na mniejsze części i gotujemy wraz z przyprawami przez ok. 1 godzinę w 2l wody.
Po ok.1 godzinie dodajemy do zupy umytego i przekrojonego na 4 części buraka
(w celu uzyskania głębokiego czerwonego koloru).
Dolewamy sok z cytryny i gotujemy jeszcze kilka minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz