poniedziałek, 28 listopada 2011

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony jest tradycyjną polską zupą bogatą w potas, wapń, żelazo, magnez, kwas foliowy, mangan oraz kobalt i witaminy A, C i B1.

Proponuję  podać go z krokietami lub uszkami.


  • 3 buraki
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • sól morska i pieprz do smaku
  • 2 l wody

Marchewkę, pietruszkę i 2 buraki myjemy i oczyszczamy, przekrawamy na mniejsze części i gotujemy wraz z przyprawami przez ok. 1 godzinę w 2l wody.

Po ok.1 godzinie dodajemy do zupy umytego i przekrojonego na 4 części buraka
(w celu uzyskania głębokiego czerwonego koloru).

Dolewamy sok z cytryny i gotujemy jeszcze kilka minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz