poniedziałek, 28 listopada 2011

Krokiety z pieczarkami i cebulą

Te pyszne krokiety wspaniale smakują jako dodatek do barszczu czerwonego
lub jako odrębne danie np. z surówkami.


  • 3 jajka wiejskie
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka chudego mleka
  • 1,5 szklanki wody
  • 1łyżeczka cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • 3 szklanki rozgniecionych płatków kukurydzianych
  • olej do smażenia

Farsz:
  •  0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie farszu: Umyte i oczyszczone pieczarki oraz cebulę drobno kroimy,
a następnie z dodatkiem 2 łyżek oleju przesmażamy na małym ogniu. Dodajemy czosnek i natkę pietruszki, przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze kilka minut.


Przygotowanie ciasta: Ubijamy 2 jajka, dodajemy do nich mąkę, mleko i wodę.
W trakcie miksowania dodajemy także cukier i sól. Z otrzymanej masy smażymy dosyć cienkie naleśniki.

Na naleśniki nakładamy farsz, a następnie składamy je w koperty. Tak przygotowane krokiety zanurzamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażymy z obu stron na złoty kolor.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz