Te pyszne krokiety wspaniale smakują jako dodatek do barszczu czerwonego
lub jako odrębne danie np. z surówkami.
lub jako odrębne danie np. z surówkami.
- 3 jajka wiejskie
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka chudego mleka
- 1,5 szklanki wody
- 1łyżeczka cukru trzcinowego
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 3 szklanki rozgniecionych płatków kukurydzianych
- olej do smażenia
Farsz:
- 0,5 kg pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie farszu: Umyte i oczyszczone pieczarki oraz cebulę drobno kroimy,
a następnie z dodatkiem 2 łyżek oleju przesmażamy na małym ogniu. Dodajemy czosnek i natkę pietruszki, przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze kilka minut.
Przygotowanie ciasta: Ubijamy 2 jajka, dodajemy do nich mąkę, mleko i wodę.
W trakcie miksowania dodajemy także cukier i sól. Z otrzymanej masy smażymy dosyć cienkie naleśniki.
Na naleśniki nakładamy farsz, a następnie składamy je w koperty. Tak przygotowane krokiety zanurzamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz