sobota, 15 grudnia 2012

Bezjajeczne pierogi z kapustą i grzybami

W tym roku świąteczne przygotowania rozpoczęłam od lepienia pierogów. Nie była to ciężka praca, ale cieszę się, że mam ją już za sobą. Dzięki wsparciu i dyscyplinie rodziny ( aż trudno w to uwierzyć, ale naprawdę nie podjadali;) dotrwałam do końca. A efekty moich "eksperymentów" oceńcie sami...





ciasto:
  •  mąka pszenna (użyłam mąki typu 650 i 450)
  •  olej z pestek winogron
  •  woda
  •  sól morska

farsz:

  •  1 kg kiszonej kapusty
  •  3 cebule
  •  3 suszone grzyby
  •  60 dag pieczarek
  •  5 liści laurowych
  •  10 ziaren ziela angielskiego

Taka ilość farszu wystarczyła mi na ok. 80 pierogów.



Przygotowanie farszu:

W dużym garnku gotujemy: kapustę kiszoną, suszone grzyby, 1 cebulę przekrojoną na pół oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gdy kapusta będzie już ugotowana, a woda całkowicie wyparuje, wyjmujemy z garnka: cebulę, listki laurowe i ziele angielskie.
Kapustę z dodatkiem suszonych grzybów studzimy i drobno kroimy (polecam za pomocą robota kuchennego).

Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na oleju do czasu, aż woda się z nich wygotuje.

Dwie cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju.

Gdy wszystkie składniki farszu (kapusta, pieczarki i cebula) ostygną, łączymy je ze sobą i dokładnie mieszamy. Farsz można doprawić do smaku solą i pieprzem.



Przygotowanie ciasta:

Łączymy ze sobą mąkę, olej i wodę, tak aby powstało elastyczne ciasto. Dodajemy do niego sól i ponownie wyrabiamy.

Odrywamy małe fragmenty ciasta, które rozwałkowujemy i wykrawamy z nich (np. szklanką) krążki.
Na każdym krążku układamy łyżeczką porcję farszu i zlepiamy pierogi w dowolny sposób.

Moja Mama potrafi  m.in. upleść taki niby warkoczyk, widoczny na zdjęciu poniżej. A jakie są Wasze ulubione sposoby na zlepianie pierogów?


Niewykorzystywane aktualnie ciasto przechowuję w zawiniętej torebce foliowej, aby uchronić je przed zbędnym wysychaniem.

Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą się i lekko osoloną wodę. Od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię, gotujemy je jeszcze przez około 2 minuty.


Ugotowane pierogi możemy również za jakiś czas odsmażyć...



Życzę wielu pysznych pierogów!


czwartek, 13 grudnia 2012

Jesienne muffiny z dynią i orzechami włoskimi

Pozostając jeszcze chwilkę w klimatach jesiennych, będę Was kusiła tymi słodziutkimi muffinami. Znajdzie się jeszcze u kogoś  dynia? Jest ona kopalnią witamin (zawiera m.in. witaminy C, E, z grupy B i beta karoten), więc muffiny będą nie tylko bardzo smaczne, ale jednocześnie zdrowe...


  •  1 szklanka mąki pszennej
  •  0,5 szklanki cukru trzcinowego
  •  1 jajko wiejskie
  •  0,5 szklanki drobno startego miąższu dyni
  •  0,25 szklanki oleju z pestek winogron
  •  0,25 szklanki mleka
  •  0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  •  0,5 łyżeczki przyprawy korzennej
  •  0,25 szklanki wiórków kokosowych
  •  0,25 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  •  sól morska


W dużej misce mieszamy mąkę, sodę, cukier oraz szczyptę soli i przyprawę korzenną. Dodajemy dynię, olej, mleko i jajka. Wszystko miksujemy.

Łączymy masę dyniową z wiórkami kokosowymi i orzechami.

Ciastem napełniamy kokilki wyłożone papilotkami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 35 minut.


Smacznego!

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Aromatyczna zupa dyniowa

Choć za oknem krajobraz iście zimowy, w kalendarzu wciąż mamy jesień. Jeszcze kilka tygodni temu jadłam wspaniałą zupę, którą z powodzeniem można nazwać "jesienną".
Od dawna planowałam ją ugotować, ale nie mogłam się zebrać. Znajomi przygotowują ją z mlekiem, na słodko. Ja chciałam spróbować inaczej, po swojemu. Nieskromnie powiem, że wyszło pysznie;)




  •  500 ml bulionu warzywnego
  •  0,5 małej dyni
  •  1 łyżeczka startego na drobnej tarce imbiru
  •  2 ząbki czosnku
  •  mała cebula
  •  do smaku: sól morska i pieprz
  •  oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron
  •  podprażone pestki dyni

Dynię myjemy, przekrawamy na pół i wybieramy z niej miąższ. Wydrążoną dynię obieramy ze skóry


i kroimy na małe kawałki, które pieczemy przez ok.30 minut w piekarniku.



Na oliwie z oliwek lekko podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę.

Cebulę, czosnek, imbir i upieczoną dynię  dodajemy do wywaru warzywnego, całość gotujemy przez ok.10 minut. Studzimy, a następnie miksujemy na krem.

Tuż przed podaniem można posypać zupę podprażonymi pestkami dyni.


Smacznego!