poniedziałek, 27 czerwca 2011

Sos czosnkowo-koperkowy

Ten sos wspaniale komponuje się z mięsem i różnego rodzaju sałatkami. Zachęcam do wypróbowania w połączeniu z chrupiącymi kąskami z kurczaka.


  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu sałatkowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 3 łyżeczki suszonego koperku

Dokładnie mieszamy ze sobą jogurt grecki, majonez sałatkowy, jogurt naturalny. Dokładamy czosnek i koperek, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 
ok. 1 godzinę. Po godzinie sos jest gotowy.

Uwaga! Sos z tego przepisu jest gęsty, jeśli ma być rzadszy, to należy dodać odpowiednio więcej jogurtu naturalnego.

Chrupiące kąski z kurczaka

Chrupiące kąski z kurczaka z pewnością należą do modnych dań obiadowych. 
Są zdrowe i szybkie do przyrządzenia, a ich tajemnica tkwi w chrupiącej panierce.




  • 1 filet z kurczaka ( lub indyka )
  • 0,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • 1 białko jajka wiejskiego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • pieprz
  • sól morska
  • olej rzepakowy (jest dużo zdrowszy od oleju słonecznikowego) lub inny olej nierafinowany

Kurczaka kroimy na małe kawałki. Posypujemy solą i pieprzem, a następnie wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy panierkę. Rozgniatamy na drobno płatki kukurydziane, dosypujemy curry, paprykę słodką i ostrą. Mieszamy.

Białko roztrzepujemy.

Kawałki kurczaka maczamy w białku, a następnie obtaczamy z każdej strony
w panierce.

Smażymy z obu stron na złoty kolor.

edit: Chrupiące kąski z kurczaka piekłam również w piekarniku i uważam, że jest to metoda lepsza od smażenia w oleju pod wieloma względami. Przede wszystkim kąski rozłożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieką się bez tłuszczu, więc go w ogóle nie pochłaniają. Poza tym, nie musimy stać przy patelni i przewracać kąsków- chrupiące kąski po włożeniu do piekarnika robią się same. 
A my w tym czasie możemy zająć się np. przygotowaniem surówki;)


Chrupiące kąski z kurczaka wyśmienicie smakują z sosem czosnkowo-koperkowym.

Smacznego!