Chrupiące kąski z kurczaka z pewnością należą do modnych dań obiadowych.
Są zdrowe i szybkie do przyrządzenia, a ich tajemnica tkwi w chrupiącej panierce.
- 1 filet z kurczaka ( lub indyka )
- 0,5 szklanki płatków kukurydzianych
- 1 białko jajka wiejskiego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- pieprz
- sól morska
- olej rzepakowy (jest dużo zdrowszy od oleju słonecznikowego) lub inny olej nierafinowany
Kurczaka kroimy na małe kawałki. Posypujemy solą i pieprzem, a następnie wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy panierkę. Rozgniatamy na drobno płatki kukurydziane, dosypujemy curry, paprykę słodką i ostrą. Mieszamy.
Białko roztrzepujemy.
Kawałki kurczaka maczamy w białku, a następnie obtaczamy z każdej strony
w panierce.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
edit: Chrupiące kąski z kurczaka piekłam również w piekarniku i uważam, że jest to metoda lepsza od smażenia w oleju pod wieloma względami.
Przede wszystkim kąski rozłożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieką się bez tłuszczu, więc go w ogóle nie pochłaniają. Poza tym, nie musimy stać przy patelni i przewracać kąsków- chrupiące kąski po włożeniu do piekarnika robią się same.
A my w tym czasie możemy zająć się np. przygotowaniem surówki;)
Chrupiące kąski z kurczaka wyśmienicie smakują z sosem czosnkowo-koperkowym.
Smacznego!