poniedziałek, 27 czerwca 2011

Chrupiące kąski z kurczaka

Chrupiące kąski z kurczaka z pewnością należą do modnych dań obiadowych. 
Są zdrowe i szybkie do przyrządzenia, a ich tajemnica tkwi w chrupiącej panierce.




  • 1 filet z kurczaka ( lub indyka )
  • 0,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • 1 białko jajka wiejskiego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • pieprz
  • sól morska
  • olej rzepakowy (jest dużo zdrowszy od oleju słonecznikowego) lub inny olej nierafinowany

Kurczaka kroimy na małe kawałki. Posypujemy solą i pieprzem, a następnie wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy panierkę. Rozgniatamy na drobno płatki kukurydziane, dosypujemy curry, paprykę słodką i ostrą. Mieszamy.

Białko roztrzepujemy.

Kawałki kurczaka maczamy w białku, a następnie obtaczamy z każdej strony
w panierce.

Smażymy z obu stron na złoty kolor.

edit: Chrupiące kąski z kurczaka piekłam również w piekarniku i uważam, że jest to metoda lepsza od smażenia w oleju pod wieloma względami. Przede wszystkim kąski rozłożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieką się bez tłuszczu, więc go w ogóle nie pochłaniają. Poza tym, nie musimy stać przy patelni i przewracać kąsków- chrupiące kąski po włożeniu do piekarnika robią się same. 
A my w tym czasie możemy zająć się np. przygotowaniem surówki;)


Chrupiące kąski z kurczaka wyśmienicie smakują z sosem czosnkowo-koperkowym.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  2. Marku, życzę smacznych kąsków oraz udanej zabawy sylwestrowej i wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki wielkie! Tobie również smacznego Nowego Roku ;o) Kąski się udały! Ogromny ich stos zrobiony z 1,5kg kurczaka i całej paczki płatków zniknął na długo przed północą.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłem w piekarniku.Rewelacjaaaaaaa...
    Gratuluję pomysłu

    OdpowiedzUsuń