środa, 5 października 2011

Ketchup

Połowę tegorocznych słoików z przetworami. podobnie jak w roku ubiegłym, stanowią słoiki z ketchupem... ketchupem najlepszym ze wszystkich, nie znajdziecie takiego w żadnym sklepie. Jednak, trzeba spróbować, aby się o tym przekonać... zatem do dzieła!




  • 2 kg pomidorów ( polecam podłużne, typu Lima)
  • 0.5 kg jabłek
  • 3 cebule
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
  • 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 szklanki octu balsamicznego
  • 1 szklanka cukru (użyłam fruktozy)

Pomidory, jabłka i cebule obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Do dużego garnka wlewamy szklankę wody, dokładamy pokrojone pomidory, jabłka i cebule. Gotujemy pod przykryciem, aż wszystkie składniki będą miękkie. Studzimy i miksujemy, aby uzyskać w miarę jednolitą masę.

Dodajemy przyprawy, mieszamy i ponownie gotujemy, aż do uzyskania pożądanej gęstości.

Gorący ketchup przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez ok.10 minut. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Smacznego!