Połowę tegorocznych słoików z przetworami. podobnie jak w roku ubiegłym, stanowią słoiki z ketchupem... ketchupem najlepszym ze wszystkich, nie znajdziecie takiego w żadnym sklepie. Jednak, trzeba spróbować, aby się o tym przekonać... zatem do dzieła!
- 2 kg pomidorów ( polecam podłużne, typu Lima)
- 0.5 kg jabłek
- 3 cebule
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
- 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 szklanki octu balsamicznego
- 1 szklanka cukru (użyłam fruktozy)
Dodajemy przyprawy, mieszamy i ponownie gotujemy, aż do uzyskania pożądanej gęstości.
Gorący ketchup przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez ok.10 minut. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz