poniedziałek, 10 września 2012

Sok z aronii z pomarańczą

Miałam koniecznie wypróbować tą wersję soku z aronii. Polecił mi ją pewien anonimowy gość, po tym jak dodałam przepis na sok z aronii. Dziękuję, wypróbowałam i nie żałuję;)
Sok z aronii z dodatkiem pomarańczy jest przepyszny, smakuje równie dobrze jak jego poprzednik. Jednak jest jedna podstawowa różnica- przygotowuje się go bez liści wiśni, co dla wielu osób będzie z pewnością dużym ułatwieniem.
W wielu przepisach na sok z aronii znajdziecie kwasek cytrynowy, ja w obu wersjach użyłam naturalnego soku z cytryn. Polecam:)



  •  4 kg aronii
  •  6 l wody
  •  sok z 1 kg cytryn (ok. 400 ml soku)
  •  sok z 6 pomarańczy (ok. 1 l soku)
  •  4 kg cukru

Aronię dokładnie płuczemy i przekładamy do dużego garnka. Dolewamy wodę i gotujemy pod przykryciem aż do wrzenia (od tego momentu gotujemy jeszcze przez 15 minut).

Sok odcedzamy i dokładnie odciskamy od owoców, dodajemy do niego sok z cytryn, pomarańczy i cukier. Mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści i gotujemy doprowadzając do wrzenia.

Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików, mocno zakręcamy.
Pasteryzujemy przez 15 minut, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia.





Smacznego!