Sok z aronii z dodatkiem pomarańczy jest przepyszny, smakuje równie dobrze jak jego poprzednik. Jednak jest jedna podstawowa różnica- przygotowuje się go bez liści wiśni, co dla wielu osób będzie z pewnością dużym ułatwieniem.
W wielu przepisach na sok z aronii znajdziecie kwasek cytrynowy, ja w obu wersjach użyłam naturalnego soku z cytryn. Polecam:)
- 4 kg aronii
- 6 l wody
- sok z 1 kg cytryn (ok. 400 ml soku)
- sok z 6 pomarańczy (ok. 1 l soku)
- 4 kg cukru
Aronię dokładnie płuczemy i przekładamy do dużego garnka. Dolewamy wodę i gotujemy pod przykryciem aż do wrzenia (od tego momentu gotujemy jeszcze przez 15 minut).
Sok odcedzamy i dokładnie odciskamy od owoców, dodajemy do niego sok z cytryn, pomarańczy i cukier. Mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści i gotujemy doprowadzając do wrzenia.
Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików, mocno zakręcamy.
Pasteryzujemy przez 15 minut, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!