piątek, 27 stycznia 2012

Sałatka gyros

Niezastąpiona sałatka na rodzinne spotkania i kolacje z przyjaciółmi. Prosta, szybka i zdrowa, czego chcieć więcej?;) 
Sałatkę można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło (gdy mięso jest jeszcze ciepłe). Kolorowe warstwy interesująco prezentują się w przezroczystej szklanej misce...


  • 1 główka kapusty pekińskiej lub sałaty rzymskiej
  • 1 duża cebula
  • 6 dużych ogórków konserwowych (można zamiast ogórków konserwowych użyć świeżych)
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 0,5 kg filet z indyka lub kurczaka
  • majonez
  • ketchup
  • przyprawa "Gyros"


Filet myjemy i kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą i wkładamy do lodówki na około 40 minut. 
W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki; osobno kroimy ogórki, cebulę i kapustę. Kukurydzę wylewamy razem z zalewą na sitko i obficie przepłukujemy zimną wodą.

Mięso wyjmujemy z lodówki i  smażymy bez tłuszczu ( i tak dużo się go wytopi 
z mięsa ). Mieszając, smażymy mięso aż nabierze złocistego koloru.
Gotowe mięso ( wytopiony tłuszcz pozostawiamy na patelni ) przekładamy do miski, w której będziemy podawać sałatkę. 

Następnie na mięsie układamy kolejne warstwy: ketchup, ogórki, cebulę, kukurydzę, majonez, ketchup i kapustę.





Smacznego!

środa, 25 stycznia 2012

Domowa wędlina z indyka

Od dawna nie jem czerwonego mięsa, ale często kupowałam wędlinę drobiową. Jednak i to się zmieniło.
Od pewnego czasu jedynymi nabywanymi przeze mnie produktami ze sklepu mięsnego  są filety drobiowe. W mojej kuchni wszystkie dania mięsne powstają więc na bazie filetów z kurczaka lub indyka. Tak jest również w przypadku wędliny- przygotowuję pyszną i zdrową pieczoną szynkę z indyka.
Moja wędlina z indyka jest nieporównywalnie lepsza od tych dostępnych 
w sklepach. Przede wszystkim jest pozbawiona chorobotwórczych konserwantów, nie jest napompowana wodą i innymi chemicznymi składnikami zwiększającymi masę mięsa. Jej wykonanie jest banalnie proste, nie jest czasochłonne, więc naprawdę warto wypróbować mój przepis na szynkę z indyka.


  •  0,5 kg fileta z indyka
  •  sól morska
  •  pieprz
  •  1 łyżka mielonej papryki słodkiej
  •  zioła prowansalskie
  •  suszone pomidory w oliwie (opcjonalnie, możecie pominąć pomidory, bez nich szynka również będzie smaczna)
  •  kilka wykałaczek

Filet dokładnie myjemy, a następnie nacieramy solą i pieprzem i odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Wyjęty z lodówki filet posypujemy ziołami prowansalskimi, na środku układamy suszone pomidory i staramy się jak najściślej zwinąć filet w rulon.



 W zwinięty filet wbijamy wykałaczki, tak aby zachował formę rolady.



Tak przygotowany filet posypujemy obficie mieloną papryką słodką i pieczemy przez ok. 1 godzinę (pod koniec pieczenia należy przekroić mięso, aby sprawdzić czy nie jest surowe).

Po wyjęciu mięsa z piekarnika, delikatnie usuwamy wykałaczki.



Smacznego!