Sałatkę można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło (gdy mięso jest jeszcze ciepłe). Kolorowe warstwy interesująco prezentują się w przezroczystej szklanej misce...
- 1 główka kapusty pekińskiej lub sałaty rzymskiej
- 1 duża cebula
- 6 dużych ogórków konserwowych (można zamiast ogórków konserwowych użyć świeżych)
- 2 puszki kukurydzy konserwowej
- 0,5 kg filet z indyka lub kurczaka
- majonez
- ketchup
- przyprawa "Gyros"
Filet myjemy i kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą i wkładamy do lodówki na około 40 minut.
W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki; osobno kroimy ogórki, cebulę i kapustę. Kukurydzę wylewamy razem z zalewą na sitko i obficie przepłukujemy zimną wodą.
Mięso wyjmujemy z lodówki i smażymy bez tłuszczu ( i tak dużo się go wytopi
z mięsa ). Mieszając, smażymy mięso aż nabierze złocistego koloru.
Gotowe mięso ( wytopiony tłuszcz pozostawiamy na patelni ) przekładamy do miski, w której będziemy podawać sałatkę.
Następnie na mięsie układamy kolejne warstwy: ketchup, ogórki, cebulę, kukurydzę, majonez, ketchup i kapustę.
Smacznego!
Całkiem smakowicie wygląda :) Dużo czasu zajmuje jej przygotowanie? Zapraszam też na podobny przepis do mnie - SalatkaGyros.pl
OdpowiedzUsuńPrzygotowanie tej sałatki zajmuje około godziny (wliczając 40 minut, kiedy marynuje się mięso). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń