piątek, 27 stycznia 2012

Sałatka gyros

Niezastąpiona sałatka na rodzinne spotkania i kolacje z przyjaciółmi. Prosta, szybka i zdrowa, czego chcieć więcej?;) 
Sałatkę można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło (gdy mięso jest jeszcze ciepłe). Kolorowe warstwy interesująco prezentują się w przezroczystej szklanej misce...


  • 1 główka kapusty pekińskiej lub sałaty rzymskiej
  • 1 duża cebula
  • 6 dużych ogórków konserwowych (można zamiast ogórków konserwowych użyć świeżych)
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 0,5 kg filet z indyka lub kurczaka
  • majonez
  • ketchup
  • przyprawa "Gyros"


Filet myjemy i kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą i wkładamy do lodówki na około 40 minut. 
W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki; osobno kroimy ogórki, cebulę i kapustę. Kukurydzę wylewamy razem z zalewą na sitko i obficie przepłukujemy zimną wodą.

Mięso wyjmujemy z lodówki i  smażymy bez tłuszczu ( i tak dużo się go wytopi 
z mięsa ). Mieszając, smażymy mięso aż nabierze złocistego koloru.
Gotowe mięso ( wytopiony tłuszcz pozostawiamy na patelni ) przekładamy do miski, w której będziemy podawać sałatkę. 

Następnie na mięsie układamy kolejne warstwy: ketchup, ogórki, cebulę, kukurydzę, majonez, ketchup i kapustę.





Smacznego!

2 komentarze:

  1. Całkiem smakowicie wygląda :) Dużo czasu zajmuje jej przygotowanie? Zapraszam też na podobny przepis do mnie - SalatkaGyros.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Przygotowanie tej sałatki zajmuje około godziny (wliczając 40 minut, kiedy marynuje się mięso). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń