sobota, 2 lutego 2013

Zupa belgijska (brukselkowa)

Bardzo lubię bulion warzywny. Lubię go mieć zawsze w lodówce , bo gdy nabiorę ochotę  np. na brukselkową, a bulion już jest gotowy, zrobienie tej zupy trwa dosłownie chwilę. A właściwie to robi się sama;)

Tym razem przygotowałam zupę z makaronem z pszenicy durum, ale równie dobrze można przyrządzić ją bez makaronu, w wersji kremowej. Wystarczy dolać mniej bulionu i ugotować więcej brukselek. Zupa zyska na gęstości i makaron będzie zbędny;)



Brukselki myjemy, zalewamy wrzącą wodą (tak, aby poziom wody sięgał 3 cm nad brukselkę) i gotujemy przez około 15 minut. A następnie je osączamy i miksujemy w niewielkiej ilości bulionu warzywnego. Dolewamy pozostały bulion, doprowadzamy zupę do wrzenia i gotujemy jeszcze przez kilka minut.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z makaronem lub grzankami (w wersji kremowej).

Przed podaniem można dolać do zupy olej lniany.



Smacznego!