- 8 dużych pieczarek
- 1 mały seler
- 1 jabłko
- 1 jajko wiejskie
- ok. 70g wyłuskanych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- pieprz
Pieczarki myjemy, oczyszczamy i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Ugotowane pieczarki kroimy w paski.
Jajko gotujemy na twardo, zdejmujemy skorupkę i pozostawiamy do ostygnięcia.
Selera dokładnie myjemy i bez obierania gotujemy. Ugotowanego selera obieramy ze skórki i ścieramy na dużej tarce jarzynowej, dokładamy do pokrojonych pieczarek.
Do selera i pieczarek dodajemy pokrojone w kostkę jajko, jabłko starte na dużej tarce jarzynowej oraz 2 garści orzechów włoskich. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
Skrapiamy sałatkę sokiem z cytryny, dodajemy jogurt naturalny, majonez oraz doprawiamy pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz