środa, 18 kwietnia 2012

Sałatka pieczarkowa z orzechami włoskimi

Połączenie pieczarek z orzechami włoskimi... czemu nie? Pieczarki wzbogacają smak tej sałatki, dlatego jest ona ciekawą alternatywą dla dobrze nam znanych sałatek jarzynowych. Wszystkim, którzy jej próbowali, bardzo smakowała. Czy Wy również ją polubiliście? Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii.


  • 8 dużych pieczarek
  • 1 mały seler
  • 1 jabłko
  • 1 jajko wiejskie
  • ok. 70g wyłuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz

Pieczarki myjemy, oczyszczamy i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Ugotowane pieczarki kroimy w paski.
Jajko gotujemy na twardo, zdejmujemy skorupkę i pozostawiamy do ostygnięcia.
Selera dokładnie myjemy i bez obierania gotujemy. Ugotowanego selera obieramy ze skórki i ścieramy na dużej tarce jarzynowej, dokładamy do pokrojonych pieczarek.

Do selera i pieczarek dodajemy pokrojone w kostkę jajko, jabłko starte na dużej tarce jarzynowej oraz 2 garści orzechów włoskich. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
Skrapiamy sałatkę sokiem z cytryny, dodajemy jogurt naturalny, majonez oraz doprawiamy pieprzem.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz