- pomidory polne
- czosnek
- suszona bazylia
- sól morska
- cukier trzcinowy
- oliwa z oliwek
Pomidory dokładnie myjemy, usuwamy nasady szypułek (zawierają trującą solaninę) i kroimy na połówki. Pomidory układamy w suszarce do suszenia warzyw i owoców lub na blasze do pieczenia.
Każdą połówkę pomidora posypujemy niewielką ilością soli, cukru i bazylii.
Tak przygotowane pomidory suszymy w suszarce lub piekarniku. Ja suszę pomidory przez 2 dni, codziennie włączam suszarkę na kilka godzin. Oczywiście trzeba od czasu do czasu zaglądać do pomidorów i kontrolować sytuację, aby nie wysuszyły się zbyt mocno;)
W trakcie suszenia pomidory znacząco zmniejszają swoją objętość...
Gdy brzegi pomidorów są już wysuszone i pomarszczone a środki lekko miękkie, czas zakończyć suszenie.
Ususzone pomidory przekładamy do małych, wyparzonych słoiczków, do każdego z nich wkładamy pokrojony na mniejsze kawałki ząbek czosnku i opcjonalnie listek świeżej bazylii.
W garnku podgrzewamy oliwę (ma być gorąca, ale nie wrząca) i powoli wlewamy ją do słoiczków z pomidorami. Słoiki mocno zakręcamy, odwracamy do góry dnem, przykrywamy szczelnie ręcznikiem i odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
perfekcyjne! chyba w te lato sobie takie zrobię :)
OdpowiedzUsuńPolecam, naprawdę warto... Ja nie mogę doczekać się kolejnej partii, bo znowu słoiczki opróżniły się już w grudniu (choć zrobiłam ich znacznie więcej, niż poprzednio)... To prawda, że apetyt rośnie w miarę jedzenia;)
UsuńSerdecznie Cię pozdrawiam i życzę miłego weekendu,
Agnieszka
Bardzo apetyczne. Ile moga stac? Czy zalewanie ciepla oliwa wystarcza czy trzeba pasteryzowac? Pozdrawiam, Magda
OdpowiedzUsuńNie wiem "ile mogą stać", bo my je uwielbiamy i w miarę szybko zjadamy. U mnie najdłużej stały ok 6 miesięcy;)
UsuńA zalewanie rozgrzaną oliwą w zupełności wystarczy.
Życzę udanych przetworów i serdecznie pozdrawiam,
Agnieszka
Tak wlasnie myslalam. Ja tez jestem maniaczka suszonych pomidorow, wiec zawsze jak kupilam-znikaly szybciutko. Moze sprobuje czesc zapasteryzowac, zeby przeczekaly dluzej niz pol roku? Jeszcze jedno pytanie.. Jakie gatunki pomidorow kupic? Dzis robilam ketchup z "pomidorow krajowych" i jest malo pomidorowy...
OdpowiedzUsuńDziekuje i pozdrawiam,
Magda
Magda, myślę że bez pasteryzowania też wytrzymają dłużej niż pół roku. A na przetwory pomidorowe kupuję najzwyklejsze pomidory polne, są "mięsiste", mocno czerwone i zawierają mało wody. Są super! Polecam zwłaszcza te sierpniowo-wrześniowe:)
UsuńAgnieszka
Zrobilam pomidory lima i jakies inne, ale maja twarda skorke, ktora sie oddziela przy krojeniu. Tak ma byc? Skorka raczej malo jadalna, wiec ja odrzucam, ale tyle z tym roboty, ze sie odechciewa jesc. Jak to jest u was?
OdpowiedzUsuńWitaj Alicja! Zawsze robię z Limy, więc niestety nie mam doświadczenia z innymi pomidorami. Pozdrawiam Agnieszka
Usuń