sobota, 25 sierpnia 2012

Suszone pomidory

Zgodnie z obietnicą, dodaję przepis na suszone pomidory. Można je wykorzystać do sosów ( np. takiego), zapiekanek, domowej wędliny, pasty jajecznej i do czego tylko chcecie;)


  •  pomidory  polne
  •  czosnek
  •  suszona bazylia
  •  sól morska
  •  cukier trzcinowy 
  •  oliwa z oliwek

Pomidory dokładnie myjemy, usuwamy nasady szypułek (zawierają trującą solaninę) i kroimy na połówki. Pomidory układamy w suszarce do suszenia warzyw i owoców lub na blasze do pieczenia.


Każdą połówkę pomidora posypujemy niewielką ilością soli, cukru i bazylii.

 
Tak przygotowane pomidory suszymy w suszarce lub piekarniku. Ja suszę pomidory przez 2 dni, codziennie włączam suszarkę na kilka godzin. Oczywiście trzeba od czasu do czasu zaglądać do pomidorów i kontrolować sytuację, aby nie wysuszyły się zbyt mocno;)  
W trakcie suszenia pomidory znacząco zmniejszają swoją objętość...



Gdy brzegi pomidorów są już wysuszone i pomarszczone a środki lekko miękkie, czas zakończyć suszenie.


Ususzone pomidory przekładamy do małych, wyparzonych słoiczków, do każdego z nich wkładamy pokrojony na mniejsze kawałki ząbek czosnku i opcjonalnie listek świeżej bazylii. 



W garnku podgrzewamy oliwę (ma być gorąca, ale nie wrząca) i powoli wlewamy ją do słoiczków z pomidorami. Słoiki mocno zakręcamy, odwracamy do góry dnem, przykrywamy szczelnie ręcznikiem i odstawiamy do ostygnięcia.



Smacznego!







8 komentarzy:

  1. perfekcyjne! chyba w te lato sobie takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, naprawdę warto... Ja nie mogę doczekać się kolejnej partii, bo znowu słoiczki opróżniły się już w grudniu (choć zrobiłam ich znacznie więcej, niż poprzednio)... To prawda, że apetyt rośnie w miarę jedzenia;)

      Serdecznie Cię pozdrawiam i życzę miłego weekendu,

      Agnieszka

      Usuń
  2. Bardzo apetyczne. Ile moga stac? Czy zalewanie ciepla oliwa wystarcza czy trzeba pasteryzowac? Pozdrawiam, Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem "ile mogą stać", bo my je uwielbiamy i w miarę szybko zjadamy. U mnie najdłużej stały ok 6 miesięcy;)
      A zalewanie rozgrzaną oliwą w zupełności wystarczy.

      Życzę udanych przetworów i serdecznie pozdrawiam,

      Agnieszka

      Usuń
  3. Tak wlasnie myslalam. Ja tez jestem maniaczka suszonych pomidorow, wiec zawsze jak kupilam-znikaly szybciutko. Moze sprobuje czesc zapasteryzowac, zeby przeczekaly dluzej niz pol roku? Jeszcze jedno pytanie.. Jakie gatunki pomidorow kupic? Dzis robilam ketchup z "pomidorow krajowych" i jest malo pomidorowy...
    Dziekuje i pozdrawiam,

    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, myślę że bez pasteryzowania też wytrzymają dłużej niż pół roku. A na przetwory pomidorowe kupuję najzwyklejsze pomidory polne, są "mięsiste", mocno czerwone i zawierają mało wody. Są super! Polecam zwłaszcza te sierpniowo-wrześniowe:)

      Agnieszka

      Usuń
  4. Zrobilam pomidory lima i jakies inne, ale maja twarda skorke, ktora sie oddziela przy krojeniu. Tak ma byc? Skorka raczej malo jadalna, wiec ja odrzucam, ale tyle z tym roboty, ze sie odechciewa jesc. Jak to jest u was?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Alicja! Zawsze robię z Limy, więc niestety nie mam doświadczenia z innymi pomidorami. Pozdrawiam Agnieszka

      Usuń