sobota, 30 lipca 2011

Sos pomidorowy

Dzisiejszy przepis to niezbędne uzupełnienie postu o pizzy. Dlaczego niezbędne?
Bo sos pomidorowy to jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych składników każdej pizzy. Zatem zapraszam do kuchni!






  • mały słoik koncentratu pomidorowego (180g)
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki ziół prowansalskich
  • garść suszonych pomidorów
  • 0,25 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy

W małym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po chwili dodajemy suszone pomidory i zioła prowansalskie.
Całość mieszamy i lekko podsmażamy. Następnie wlewamy do garnka koncentrat pomidorowy i stopniowo dolewamy wodę (aż do uzyskania pożądanej gęstości sosu), mieszamy. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy sos jeszcze kilka minut- często mieszając, aby się nie przypalił.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz