Bo sos pomidorowy to jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych składników każdej pizzy. Zatem zapraszam do kuchni!
- mały słoik koncentratu pomidorowego (180g)
- ząbek czosnku
- 3 łyżki ziół prowansalskich
- garść suszonych pomidorów
- 0,25 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy
W małym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po chwili dodajemy suszone pomidory i zioła prowansalskie.
Całość mieszamy i lekko podsmażamy. Następnie wlewamy do garnka koncentrat pomidorowy i stopniowo dolewamy wodę (aż do uzyskania pożądanej gęstości sosu), mieszamy. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy sos jeszcze kilka minut- często mieszając, aby się nie przypalił.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz