w domu. Dlatego nie zastanawiajcie się ani chwili tylko pędźcie do kuchni.
Na pewno będziecie zadowoleni z efektów i już nigdy więcej nie kupicie gotowego sera w sklepie...
- 1 litr chudego mleka w folii
- szczypta soli
Mleko przelewamy do garnka, zostawiamy na kuchennym blacie na 1 dzień. (Ten ser robiłam latem, zimą na pewno trzeba będzie dłużej poczekać aż mleko się zsiądzie).
Garnek przykrywamy ściereczką (aby muszki zbytnio się nim nie interesowały).
Następnego dnia podgrzewamy garnek z mlekiem, aż do momentu wyraźnego oddzielenia się sera od serwatki. Zestawiamy wtedy garnek z ognia, pozostawiamy
do ostygnięcia.
Gdy ser ostygnie odsączamy go od serwatki na sitku wyłożonym płócienną ściereczką. Następnie przekładamy ser na talerzyk i lekko posypujemy solą.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Po jednym dniu mleko całkowicie się "zsiadło". Z takiego kwaśnego się robi ser czy jednak mleko powinno być w pół drogi?
OdpowiedzUsuńLekko podgrzej to mleko, żeby oddzieliła się serwatka. Pozostaw do ostygnięcia. Odsącz na ściereczce, posyp lekko solą. Myślę, że powinno się udać. Powodzenia!
OdpowiedzUsuńDlaczego c h u d e g o mleka? Pewnie dla zdrowia..? :P
OdpowiedzUsuńOwszem, dla zdrowia :) Chude mleko ma mniej tłuszczu pochodzenia zwierzęcego niż tłuste. Poza tym ilośći pozostałych składników w obu rodzajach mleka są podobne.
UsuńNieprecyzyjny ten przepis. Żeby ser "wyszedł" mleko musi być zsiadłe,a po jednym dniu to może w największe upały się zsiądzie.Przy normalnej temperaturze trwa to dłużej.
OdpowiedzUsuńDziękuję za Twój komentarz. Rzeczywiście ten ser robiłam latem, zimą na pewno trzeba będzie dłużej poczekać aż mleko się zsiądzie.
Usuńwitam. Jeżeli nie macie ochoty czekac na proces ten aby mleko sie zsiadło, poprostu wystarczy wstawic mleko na malym ogniu - słodke i podczas podgrzewania dolac troszkę octu spożywczego
OdpowiedzUsuń