piątek, 27 maja 2011

Muffinki z migdałami

... czyli słodkości do piknikowego koszyka!


  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka wiejskie
  • 2 łyżki kefiru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru trzcinowego
  • płatki migdałowe (do posypania)

Masło ucieramy z cukrem, a następnie (cały czas ucierając) dodajemy żółtka, mąkę, sodę i kefir.

Z białek ubijamy sztywną pianę  i mieszamy ją z ciastem ( 2 łyżki odkładamy do szklanki). Tak powstałą masę przelewamy do formy na muffiny (ja oczywiście używam porcelanowych kokilek), do 3/4 wysokości. Posypujemy płatkami migdałowymi.

Do odłożonej piany dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy i rozsmarowujemy na cieście.
Pieczemy ok. 35 minut.

Smacznego!

czwartek, 26 maja 2011

Muffinki murzynki

Uwielbiam muffiny! Zamiast piec całą blachę ciasta, które następnie kusi
i domaga się zjedzenia, wolę przygotować muffiny. Jedna muffinka potrafi skutecznie zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego i nie zawiera aż tylu kalorii co baton czy kawałek ciasta. Pokochajcie więc muffiny:)
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka wiejskie
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki kakao
  • 0,25 szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • garść żurawiny lub innych owoców np. wiśni

W małym garnku roztapiamy masło. Cały czas mieszając dodajemy: cukier, kakao
i wodę. Gdy masa stanie się jednolita, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

Do przestudzonej masy dodajemy  żółtka, mąkę, sodę i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy pianę ubitą z białek, całość delikatnie mieszamy. Powstałą masę przelewamy do foremek na muffiny, wypełniamy je do ok. 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy żurawinę.

Pieczemy ok. 30 minut (do tzw. "suchego patyczka").


Smacznego!




Sałatka z pomidorami i ziołami prowansalskimi

Idealna do grillowanych mięs, ale dobrze komponuje się również z innymi daniami. Warto spróbować!

  • 1 główka sałaty (najlepiej z przydomowego ogródka)
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 0,25 szklanki wrzątku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Do szklanki wsypujemy zioła, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy.

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misce. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę również obieramy,
a następnie drobno kroimy. Cebulę i pomidory dodajemy do sałaty, mieszamy.

Tuż przed podaniem mieszamy sałatkę z ziołami.

Smacznego!

Risotto

Z rodziną, przyjaciółmi, w samotności- to risotto zawsze dobrze smakuje!
  • 20 dag pieczarek
  • 2 szklanki kaszy pęczak
  • 2,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • pieprz

Cebulę obieramy i drobno kroimy, a następnie wrzucamy na rozgrzaną na patelce oliwę. Do cebuli dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki oraz kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Na patelkę wlewamy porcjami bulion, gdy kaszą wchłonie porcję, dolewamy kolejną. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy kasza wchłonie ostatnią porcję bulionu
i będzie miękka, przekładamy risotto na talerze.

Smacznego!

wtorek, 24 maja 2011

Budyń domowy

Dziś przedstawiam domowy budyń czekoladowy- niezwykłe smakowe doznania! 
A to wszystko bez wychodzenia z domu, bez konserwantów i polepszaczy.
Ja przygotowałam budyń czekoladowy, ale równie dobrze możecie zastąpić kakao czymś innym. (Kiedyś wykorzystałam do zrobienia budyniu saszetkę napoju czekoladowego o smaku marcepanowym- budyń był rewelacyjny).
  • 4 szklanki chudego mleka
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 3 łyżki kakao
  • kilka kostek gorzkiej czekolady lub inne dodatki (np.wiórki kokosowe)

Do kubka wlewamy 1 szklankę mleka oraz  wsypujemy mąkę i kakao, wszystko dokładnie mieszamy.
Do pozostałego mleka (3 szklanki) dodajemy cukier i gotujemy. Na gotujące się mleko wlewamy mieszaninę z kubka i energicznie mieszamy, aż budyń się zagotuje.

Gotowy budyń wlewamy do salaterek, na wierzchu układamy przykładowo kostkę czekolady i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!