wtorek, 24 maja 2011

Budyń domowy

Dziś przedstawiam domowy budyń czekoladowy- niezwykłe smakowe doznania! 
A to wszystko bez wychodzenia z domu, bez konserwantów i polepszaczy.
Ja przygotowałam budyń czekoladowy, ale równie dobrze możecie zastąpić kakao czymś innym. (Kiedyś wykorzystałam do zrobienia budyniu saszetkę napoju czekoladowego o smaku marcepanowym- budyń był rewelacyjny).
  • 4 szklanki chudego mleka
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 3 łyżki kakao
  • kilka kostek gorzkiej czekolady lub inne dodatki (np.wiórki kokosowe)

Do kubka wlewamy 1 szklankę mleka oraz  wsypujemy mąkę i kakao, wszystko dokładnie mieszamy.
Do pozostałego mleka (3 szklanki) dodajemy cukier i gotujemy. Na gotujące się mleko wlewamy mieszaninę z kubka i energicznie mieszamy, aż budyń się zagotuje.

Gotowy budyń wlewamy do salaterek, na wierzchu układamy przykładowo kostkę czekolady i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz