Dziś przedstawiam domowy budyń czekoladowy- niezwykłe smakowe doznania!
A to wszystko bez wychodzenia z domu, bez konserwantów i polepszaczy.
Ja przygotowałam budyń czekoladowy, ale równie dobrze możecie zastąpić kakao czymś innym. (Kiedyś wykorzystałam do zrobienia budyniu saszetkę napoju czekoladowego o smaku marcepanowym- budyń był rewelacyjny).
Ja przygotowałam budyń czekoladowy, ale równie dobrze możecie zastąpić kakao czymś innym. (Kiedyś wykorzystałam do zrobienia budyniu saszetkę napoju czekoladowego o smaku marcepanowym- budyń był rewelacyjny).
- 4 szklanki chudego mleka
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 3 łyżki kakao
- kilka kostek gorzkiej czekolady lub inne dodatki (np.wiórki kokosowe)
Do kubka wlewamy 1 szklankę mleka oraz wsypujemy mąkę i kakao, wszystko dokładnie mieszamy.
Do pozostałego mleka (3 szklanki) dodajemy cukier i gotujemy. Na gotujące się mleko wlewamy mieszaninę z kubka i energicznie mieszamy, aż budyń się zagotuje.
Gotowy budyń wlewamy do salaterek, na wierzchu układamy przykładowo kostkę czekolady i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz