piątek, 3 czerwca 2011

Muffiny tulipany

Przedstawiam kolejną odsłonę moich ulubionych wypieków, czyli muffinek.
Dzisiaj będą to muffiny tulipany. Skąd ta nazwa? Spójrzcie na drugie zdjęcie,
a znajdziecie odpowiedź na to pytanie;)




  • 2 jajka wiejskie
  • 1 niepełna szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,25 szklanki oleju
  • 0,25 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka wiórków kokosowych


Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.

W osobnej misce miksujemy wodę, olej, cukier trzcinowy oraz waniliowy. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku oraz mąkę wymieszaną z sodą. Pod koniec mieszania delikatnie dodajemy ubitą pianę.

Ciasto dzielimy na dwie części: do pierwszej dodajemy wiórki kokosowe,
a do drugiej kakao.
Do foremek na muffiny wlewamy połowę ciasta jasnego (z wiórkami kokosowymi).
Na jasne ciasto wylewamy ciemne ciasto (kakaowe)- uwaga! wylewamy całe ciemne ciasto. Na koniec wylewamy pozostałą połowę jasnego ciasta.



Wypełnione foremki wkładamy do piekarnika, muffiny pieczemy przez ok. 35 minut do tzw. "suchego patyczka".


Smacznego!

Pierogi leniwe

Czy jest ktoś, kto nie lubi leniwych pierogów?
Ja z pewnością do takich osób nie należę;)



  • 250 g sera twarogowego
  • 2 jajka wiejskie
  • ok. 2 szklanki mąki pszennej
  • sól morska
  • cukier trzcinowy
  • łyżeczka masła


Oddzielamy białka od żółtek. Ser ugniatamy widelcem, dodajemy do niego żółtka
i szczyptę soli, mieszamy. Następnie dodajemy do sera mąkę, ponownie mieszamy.

Z białek ubijamy pianę i delikatnie dodajemy do masy serowej, mieszamy.


Powstałe ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i formujemy z niego wałek
o grubości ok 1,5 cm. Z wałka odkrawamy kluski i wrzucamy je na gotującą się, lekko osoloną wodę. Kluski gotujemy, aż do wypłynięcia na wierzch.


Podajemy posmarowane odrobiną masła i posypane cukrem trzcinowym.


Smacznego!