wtorek, 3 kwietnia 2012

Masło orzechowe

Dzisiaj specjalny przepis dla wielbicieli masła orzechowego. Ciekawa alternatywa dla masła orzechowego ze sklepowej półki, bo wzbogacona o cenne, nienasycone kwasy Omega-3. Takie masło jest zdrowsze, a smakuje równie dobrze. Zachęcam do wypróbowania.
Jeśli nie macie oleju lnianego (o powodach dla, których warto go mieć napiszę innym razem), możecie użyć oliwy z oliwek albo innego oleju tłoczonego na zimno lub przygotować masło bez dodatku oleju.


  •  ok. 200 g orzechów ( można wymieszać włoskie, laskowe i ziemne)
  •  3 łyżki oleju (polecam olej lniany)
  •  1 łyżka miodu
  •  szczypta soli morskiej

Wszystkie składniki miksujemy blenderem na jednolita masę.
Otrzymamy masło orzechowe, gotowe do rozsmarowania na kromce chleba lub bułki. Masło przechowujemy w szklanym pojemniku w lodówce.



Smacznego!

poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Sałatka z wędzonej makreli i kiszonego ogórka

Wszyscy dobrze wiemy, że warto jeść ryby chociaż raz w tygodniu. Przede wszystkim są one źródłem NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych), których organizm ludzki nie jest w stanie sam wyprodukować. Dlatego dzisiaj chciałam Wam zaproponować bardzo smaczną sałatkę z makreli i kiszonego ogórka ( na zdjęciu w towarzystwie bułeczki żytnio-orkiszowej na zakwasie).

  •  2 filety z wędzonej makreli
  •  2 kiszone ogórki
  •  1 cebula
  •  2 łyżki jogurtu naturalnego
  •  pieprz do smaku

Makrelę obieramy ze skóry i kroimy na małe kawałki (jeśli nie macie filetu z ryby, to musicie usunąć kręgosłup i ości).  
Ogórki kiszone kroimy w kostkę. 
Cebulę również drobno siekamy.
Dokładamy do makreli pokrojone ogórki i cebulę oraz jogurt naturalny.
Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem.

Smacznego!