Ku naszemu wielkiemu zadowoleniu odkryliśmy miejsce obfite w jeżyny.
Niestety jeżyny miały swoich strażników w postaci komarów. Owady atakowały
ze wszystkich stron, ale my się nie poddawaliśmy. Przecież nie mogliśmy zostawić
w lesie tylu pięknych owoców. Zrywaliśmy więc jeżyny, jednocześnie opędzając się od rzeszy komarów.
W efekcie jesteśmy "trochę" pogryzieni, ale było warto... z zebranych jeżyn zrobiłam sok i konfiturę. W trakcie gotowania z garnka unosił się piękny zapach przypominający zapach malin. Z tym, że moje "maliny" były znacznie tańsze:) Instrukcję wykonania soku znajdziecie poniżej, przepis na konfiturę zamieszczę
w kolejnym poście.
Przepis na sok z jeżyn
- 1 litr jeżyn
- 1 szklanka cukru trzcinowego
Jeżyny zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu, aby puściły sok.
Następnie odcedzamy na sitku owoce od soku.
Gorący sok wlewamy do wyparzonych słoiczków. Słoiczki zakręcamy, pasteryzujemy przez 5- 10 minut. Następnie wyjmujemy słoiczki z garnka, odwracamy do góry dnem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz