poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Sok z jeżyn

Aby wykorzystać ładną pogodę, wybraliśmy się dzisiaj na spacer do lasu. 
Ku naszemu wielkiemu zadowoleniu odkryliśmy miejsce obfite w jeżyny. 
Niestety jeżyny miały swoich strażników w postaci komarów. Owady atakowały 
ze wszystkich stron, ale my się nie poddawaliśmy. Przecież nie mogliśmy zostawić 
w lesie tylu pięknych owoców. Zrywaliśmy więc jeżyny, jednocześnie opędzając się od  rzeszy komarów.

W efekcie jesteśmy "trochę" pogryzieni, ale było warto... z zebranych jeżyn zrobiłam sok i konfiturę. W trakcie gotowania z garnka unosił się piękny zapach przypominający zapach malin. Z tym, że moje "maliny" były znacznie tańsze:) Instrukcję wykonania soku znajdziecie poniżej, przepis na konfiturę zamieszczę 
w kolejnym poście.




Przepis na sok z jeżyn

  • 1 litr jeżyn
  • 1 szklanka cukru trzcinowego



Jeżyny zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu, aby puściły sok.
Następnie odcedzamy na sitku owoce od soku.

Gorący sok wlewamy do wyparzonych słoiczków. Słoiczki zakręcamy, pasteryzujemy przez 5- 10 minut. Następnie wyjmujemy słoiczki z garnka, odwracamy do góry dnem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz