Mi osobiście znudził się tradycyjny dżem truskawkowy, dlatego postanowiłam spróbować czegoś nowego. Z połączenia truskawek i rabarbaru otrzymałam dżem o bardzo ciekawym smaku...
Polecam!
- 1 kg truskawek
- 0,5 kg rabarbaru
- 0,8 kg cukru
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Osuszone truskawki zasypujemy 0,5 kg cukru i odstawiamy na 1 godzinę.
Rabarbar myjemy i kroimy w plasterki, a następnie mieszamy z 0,3 kg cukru i również ostawiamy na 1 godzinę.
Gorącą masę truskawkowo-rabarbarową przelewamy do wyparzonych słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez ok.10 minut.
Następnie słoiki odwracamy do góry dnem, układamy na blacie jeden przy drugim
i przykrywamy ściereczką.
Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego!
mlask, uwielbiam ten dżemik <3
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w rabarbarowej akcji;*
Trochę za późno znalazłam ten przepis, ale jak tylko zacznie się sezon truskawkowy z pewnością go wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuń