środa, 27 czerwca 2012

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Sezon truskawkowy już się kończy, więc najwyższa pora porobić "zapasy" na zimę. Możemy przygotować truskawki w syropie, zamrozić i przechowywać miesiącami w zamrażarce lub przygotować dżemy i konfitury.
Mi osobiście znudził się tradycyjny dżem truskawkowy, dlatego postanowiłam spróbować czegoś nowego. Z połączenia truskawek i rabarbaru otrzymałam dżem o bardzo ciekawym smaku...
 

Polecam!




  •  1 kg truskawek
  •  0,5 kg rabarbaru
  •  0,8 kg cukru

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Osuszone truskawki zasypujemy 0,5 kg cukru i odstawiamy na 1 godzinę.




Rabarbar myjemy i kroimy w plasterki, a następnie mieszamy z 0,3 kg cukru i również ostawiamy na 1 godzinę.



Do truskawek dodajemy rabarbar i od czasu do czasu mieszając gotujemy przez ok. 1 godzinę.



Gorącą masę truskawkowo-rabarbarową przelewamy do wyparzonych słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy i  pasteryzujemy przez ok.10 minut.

Następnie słoiki odwracamy do góry dnem, układamy na blacie jeden przy drugim
i przykrywamy ściereczką.

Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.



Smacznego!





2 komentarze:

  1. mlask, uwielbiam ten dżemik <3
    Dziękuję za udział w rabarbarowej akcji;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę za późno znalazłam ten przepis, ale jak tylko zacznie się sezon truskawkowy z pewnością go wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń