środa, 6 czerwca 2012

Lekka sałatka z truskawkami i szpinakiem

Czy wiecie o tym, że szpinak ma więcej magnezu niż czekolada? A do tego zawiera dużo witaminy C i jest bogatym źródłem kwasu foliowego i żelaza? 

A czy wiedzieliście o tym, że truskawki zawierają więcej witaminy C niż cytryny lub pomarańcze oraz kryją w sobie wiele innych witamin i mikroelementów?


Czy muszę Was jeszcze zachęcać do zrobienia lekkiej i bardzo zdrowej sałatki z truskawkami i szpinakiem?




  •   1 pęczek świeżych liści szpinaku
  •   ok. 10-15 truskawek
  •   0,5 kostki miękkiego sera solankowego 12%  (ok. 130g)
  •   olej lniany lub oliwa z oliwek


Szpinak myjemy i kroimy na szerokie paski.

Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki.

Ser kroimy w kostkę.

W dużym naczyniu mieszamy ze sobą: szpinak, truskawki i ser.



Przed podaniem polewamy sałatkę olejem lnianym lub oliwą z oliwek.


Smacznego!


Zobacz również:

Kisiel truskawkowy Knedle z truskawkami Truskawki w syropie






Smakołyki na pikniki





Truskawki 2012
Przekąski na SESJĘ

3 komentarze:

  1. świetny pomysł na lekką sezonową sałatkę. Mniam, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie próbowałam sałatki z truskawkami. Ale jest pewnie bardzo orzeźwiająca i idealnie pasuje do potraw z grilla :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za ciekawy przepis oraz udział w akcji :)
    Z pozdrowieniami
    Bacia
    b-coldplate.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń