Sklepowy kisiel jest w smaku dobry, ale domowy, wykonany samodzielnie jest
o wiele lepszy.
Ponadto domowy kisiel, podobnie jak domowy budyń , jest wolny od sztucznych, chemicznych składników.
Domowy kisiel ma same zalety, zapraszam więc do kuchni:)
- 0,5 l wody
- 2 garści truskawek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, podgrzewamy oczyszczone truskawki (mogą być w całości lub pokrojone w plasterki) z cukrem. Gdy truskawki puszczą sok, można je rozgnieść widelcem. Dolewamy 1,75 szklanki zimnej wody. Gotujemy.
Do małego naczynia nalewamy 0,25 szklanki zimnej wody, dosypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Gdy woda z truskawkami zacznie się gotować, zmniejszamy płomień i wlewamy do truskawek wodę rozmieszaną z mąką ziemniaczaną. Energicznie mieszamy, do czasu aż kisiel się zagotuje.
Podajemy w pucharkach z kostką gorzkiej czekolady lub innymi dodatkami.
Smacznego!
kisiel pyszny. wyprobowalam i polecam
OdpowiedzUsuńwww.zdrowozyj.blox.pl