środa, 8 czerwca 2011

Kisiel truskawkowy

Zazwyczaj, gdy mamy ochotę na kisiel lub budyń, idziemy do sklepu i kupujemy gotowy proszek, który należy jedynie odpowiednio rozmieszać z wodą lub mlekiem.
Sklepowy kisiel jest w smaku dobry, ale domowy, wykonany samodzielnie jest 
o wiele lepszy.


Ponadto domowy kisiel, podobnie jak domowy budyń , jest wolny od sztucznych, chemicznych składników. 
Domowy kisiel ma same zalety, zapraszam więc do kuchni:)


  • 0,5 l wody
  • 2 garści truskawek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, podgrzewamy oczyszczone truskawki (mogą być w całości lub pokrojone w plasterki) z cukrem. Gdy truskawki puszczą sok, można je rozgnieść widelcem. Dolewamy 1,75 szklanki zimnej wody. Gotujemy.

Do małego naczynia nalewamy 0,25 szklanki zimnej wody, dosypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.

Gdy woda z truskawkami zacznie się gotować, zmniejszamy płomień i wlewamy do truskawek wodę rozmieszaną z mąką ziemniaczaną. Energicznie mieszamy, do czasu aż kisiel się zagotuje.

Podajemy w pucharkach z kostką gorzkiej czekolady lub innymi dodatkami.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. kisiel pyszny. wyprobowalam i polecam

    www.zdrowozyj.blox.pl

    OdpowiedzUsuń