poniedziałek, 6 czerwca 2011

Kremowa zupa z zielonego groszku

Spróbujcie raz tej zielonej zupy, a będziecie nieustannie do niej wracać... zupełnie tak jak ja:)


  • 1 cebula
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • oliwa z oliwek
  • szczypta papryki słodkiej
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka koperku

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Na sitku odsączamy groszek z zalewy (zalewę odlewamy do jakiegoś naczynia, jeszcze nam się przyda). Odsączony groszek dodajemy do cebuli, mieszamy
i podsmażamy.

Po chwili, do podsmażonej cebuli z groszkiem dolewamy zalewę groszkową
oraz dodajemy szczyptę słodkiej papryki i czosnek.
Całość gotujemy ok. 1 minuty i odstawiamy do przestudzenia. Następnie za pomocą blendera miksujemy, aż powstanie kemowa masa.

Do tak powstałej masy dolewamy szklankę ciepłej wody, dodajemy koperek
i gotujemy kilka minut od czasu do czasu mieszając.

Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz