- 1 cebula
- 1 puszka groszku konserwowego
- oliwa z oliwek
- szczypta papryki słodkiej
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka koperku
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Na sitku odsączamy groszek z zalewy (zalewę odlewamy do jakiegoś naczynia, jeszcze nam się przyda). Odsączony groszek dodajemy do cebuli, mieszamy
i podsmażamy.
Po chwili, do podsmażonej cebuli z groszkiem dolewamy zalewę groszkową
oraz dodajemy szczyptę słodkiej papryki i czosnek.
Całość gotujemy ok. 1 minuty i odstawiamy do przestudzenia. Następnie za pomocą blendera miksujemy, aż powstanie kemowa masa.
Do tak powstałej masy dolewamy szklankę ciepłej wody, dodajemy koperek
i gotujemy kilka minut od czasu do czasu mieszając.
Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz